poniedziałek, 16 grudnia 2019

Szybkie paszteciki z soczewicą

Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki.




Składniki (na 12 pasztecików):

400 g ciasta francuskiego
200 ml zielonej soczewicy
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki całego kminku
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
ząbek czosnku
cebula
olej do smażenia
sól
3 łyżki masła
ewentualnie: woda z gotowania grzybów suszonych (5 łyżek)



  1. Soczewicę wypłukać i zalać wodą (powinno być jej ok. 2,5 raza więcej niż soczewicy). Soczewicę gotować do miękkości. Odcedzić. Jeśli nie ma się wody z gotowania grzybów suszonych, zostawić wodę z odcedzania soczewicy.
  2. Do gorącej soczewicy dodać tymianek, kminek i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  3. Soczewicę zmiksować na pulpę, dodając 5 łyżek wody z gotowania grzybów suszonych lub soczewicy.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Dodać do masy soczewicowej.
  5. Do masy dodać jeszcze ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
  6. Masło stopić w rondelku.
  7. Piekarnik włączyć na 220 stopni C., pieczenie góra/dół.
  8. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Na środek wyłożyć masę z soczewicy, wyrównać. 
  9. Puste boki ciasta francuskiego posmarować stopionym masłem.
  10. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi.
  11. Całość pokroić na 12 kawałków.
  12. Każdy z kawałków odwrócić i ponacinać w poprzek ostrym nożem.
  13. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być papier, w którym przechowywaliśmy zwinięte ciasto). Paszteciki posmarować resztką stopionego masła.
  14. Formę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Pamiętajmy, że ciasto francuskie pieczone w zbyt wysokiej temperaturze robi się gorzkie.
  15. Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor.



Boże Narodzenie 2019 wytrawnie

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Ja akurat na święta będę robić paszteciki z nadzieniem, które smakuje jak mięso, a jest bez ani grama mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wolnym czasie wypróbuj farsz z zielonej soczewicy :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.