wtorek, 3 grudnia 2019

Sałatka z pieczarek i ziemniaków

Sałatka powstała z potrzeby chwili. Wczoraj wróciłam do domu zmęczona i z wielką ochotą na porcję warzyw połączoną z oliwkami i pieczarkami. Od składnika do składnika w niecałe pół godziny miałam bogate smakowo danie z różnorodnymi kolorami.




Składniki:

6 średnich ziemniaków
10 pieczarek
200 g mrożonego groszku
4 rzodkiewki
chili
150 g ciemnych oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz grubo mielony
łyżeczka
3 łyżki majonezu
2 łyżki oleju do smażenia

  1. Ziemniaki obrać, zalać wodą i gotować do miękkości (wrzątek posolić łyżeczką soli).
  2. W drugim garnku zagotować wodę, posolić (pół łyżeczki soli) i wrzucić mrożony groszek. Gotować ok. minuty od momentu zawrzenia wody. Odcedzić.
  3. Pieczarki pokroić, wrzucić na patelnię, polać dwiema łyżkami oleju i smażyć, aż odparuje płyn. Posolić. Wlać ok. 50 ml wody i dusić do odparowania wody.
  4. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  5. Do salaterki wrzucić ziemniaki, groszek, pieczarki, rozdrobnione chili, rzodkiewki pokrojone na półtalarki i połówki oliwek.
  6. Całość posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym. Wymieszać.
  7. Gdy składniki ostygną, dodać majonez.
  8. Sałatkę doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.
  9. Najlepiej smakuje po przegryzieniu się smaków.



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.