poniedziałek, 22 lipca 2019

Ogórki kiszone z miodem

Dwa lata temu podawałam tutaj swój przepis na ogórki konserwowe z miodem i musztardą. W pierwszym roku istnienia bloga publikowałam przepis na najłatwiejsze ogórki kiszone. W tym roku pomyślałam, że skoro do nastawienia zakwasu buraczanego przygotowuje się zalewę z solą i cukrem, to dlaczego nie połączyć słodyczy i soli w przypadku ogórków? Ale w pszczelarskiej rodzinie słodziwem musi być oczywiście miód! 🍯🐝🍯 Od pomysłu do realizacji - poeksperymentowałam trochę i przygotowałam ogórki kiszone z miodem. Zawartość jednego słoika została zjedzona w ciągu kilku minut 😋 Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga przygotowania zalewy, z którą nigdy nie wiadomo, ile zrobić, by wystarczyło lub by nie została, bo wszystko zależy od tego, jak uda nam się upchać ogórki. W przypadku moich przepisów na kiszonki nie ma takiego kłopotu 😊




Składniki (na słoik 1-litrowy):

koper z kwiatowymi koszyczkami
duży ząbek czosnku lub nawet dwa
kawałek chrzanu (ok. 4 cm)
ogórki (ile wejdzie do słoika)
łyżeczka skrystalizowanego miodu lub dwie miodu płynnego
płaska łyżka soli
wrzątek

  1. Ogórki powinny poleżeć w wodzie przynajmniej 4 godziny. Jeśli kupujecie ogórki i nie wiecie, kiedy były zrywane, pozwólcie im leżeć w wodzie dłużej.
  2. Na dno słoika włożyć koper (wkładam całą, dużą roślinę), nacięty ząbek czosnku i chrzan.
  3. Włożyć do słoika ogórki.
  4. Do słoika dodać jeszcze miód i sól.
  5. Od razu po włożeniu ogórków zalać całość wrzątkiem pod szyjkę słoika i zakręcić.
  6. Odstawić na kuchenny blat, by słoiki powoli stygły. Następnego dnia wynieść w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli chcemy mieć ogórki małosolne do szybkiego zjedzenia, zostawić słoik na blacie kuchennym na tydzień.

Edit 26 lipca 2019
W upalne dni można początkowo słoiki nakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką recepturką, bo fermentacja odbywa się w burzliwy sposób w ciągu 24 godzin. Po dwóch dniach słoiki szczelnie zakręcić.


Ogórki po 26 godzinach od zakręcenia słoików




-----
Podobne:



Warzywa dyniowate 2019


Do słoików na zimę

Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów albo na wykorzystanie miodu lub miodu pitnego i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!" lub w szóstej edycji akcji "W krainie miodem płynącej...". Szczegóły po kliknięciu na banery niżej.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/06/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.htmlhttps://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/07/w-krainie-miodem-pynacej-zaproszenie-do.html




11 komentarzy:

  1. Uwielbiam kiszone ogórki 😀 Będę musiała znów zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je bardzo lubię i dlatego robię spory zapasik :)

      Usuń
  2. Wspaniały pomysł dzięki za przepis pozd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Proszę korzystać do woli. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Podoba mi się pomysł z miodem. Napewno wypróbuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis, z miodem jeszcze nie robiłam, i też to, że wsypujesz pierw sól, a potem zalewasz. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za dołączenie przepisu do dyniowatej akcji :). A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelo, zazwyczaj przerabiałam dużą wannę ogórków. Przy takiej ilości nie sposób przewidzieć, ile zalewy będę potrzebować. Dlatego od dziesiątków lat nie robię zalewy, bo to niepotrzebna strata czasu. Zasypanie solą i zalanie wrzątkiem w zupełności wystarcza. Sprawdzone, wygodne i praktykowane od dziesiątków lat :)

      Usuń
  5. Jeszcze z miodem nie jadłam ogórków i napewno spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...