czwartek, 18 lipca 2019

Sernik morelowy "Jak pszczoły do miodu"

Sezon na morele trwa w najlepsze. Temperatura na zewnątrz spadła. Można więc bez obawy włączyć piekarnik i upiec sernik. Serniki piekę zazwyczaj bez spodów, więc masa na nie nie może być zbyt płynna, by nie wyciekła z tortownicy. Dzisiejszy sernik miał być z założenia wyjątkowy, więc użyłam do niego oryginalnego twarogu, w zamian uzyskując ciasto wilgotne i puszyste, czyli takie jak lubię 😊😋 Aby podkreślić jego wyjątkowość, ozdobiłam go w specjalny, pszczeli sposób, jak na rodzinę pszczelarską przystało 😊😉🐝🍯🐝 Ma słodko-kwaśny smak, a niektóre jego elementy pachną kwiatami. Warto było mi poświęcić kilka godzin pracy 😊 




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
4 jajka
szczypta soli
40 dag mąki ziemniaczanej
3 x 190 g dżemu lub powideł morelowych (użyłam powideł własnej roboty - na 1,5 kg moreli 400 g cukru)
270 g mleka skondensowanego
2 czubate łyżki cukru
3 morele
2 płaskie łyżeczki agaru
2 kostki gorzkiej czekolady
ćwierć łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
24 ładnych płatki migdałów + 6 drobnych kawałków
łyżeczka masła
łyżka mąki kasztanowej (lub bułki tartej)


  1. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką kasztanową (może być też bułka tarta).
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Zacząć miksować żółtka i stopniowo dodawać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président.
  4. Do masy serowo-jajecznej dodać mąkę ziemniaczaną, a potem 190 g powideł morelowych.
  5. Cały czas miksując na najmniejszych obrotach, dolewać strużką mleko skondensowane. Gdy masa będzie puszysta, wyłączyć mikser.
  6. Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
  7. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę.
  8. Miksując na najmniejszych obrotach, dodawać pianę z białek do masy serowej. Miksować do momentu wymieszania masy.
  9. Masę (powinna być puszysta) przelać do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Kilka razy uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w masie.
  10. Tortownicę włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec 60 - 65 minut. W tym czasie sernik mocno wyrośnie. W pewnym momencie zacznie wystawać z tortownicy. Brzegi będą już wypieczone, więc nie trzeba się tym przejmować.
  11. Po upieczeniu sernika, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i potrzymać sernik w środku jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjąć sernik na kratkę, by zaczął się studzić. Warto na ten czas zdjąć rant tortownicy.
  12. Resztę powideł (dwa słoiczki po 190 g) zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  13. Do garnka wlać 250 ml wody i wsypać cukier. Zagotować.
  14. Morele przepołowić i wyjąć pestki. Połówki moreli włożyć na gorącego syropu na 30 sekund i wyjąć na talerz.
  15. Palnika pod syropem nie wyłączać. Do syropu dodać agar. Roztrzepywać trzepaczką rózgową do momentu, gdy agar zacznie działać, czyli syrop zacznie tężeć.
  16. Zdjąć go z palnika i dodać do zblendowanych powideł morelowych. Dokładnie wymieszać.
  17. W czasie tężenia galaretki morelowej zacząć przygotowywać ozdobne pszczoły sernika.
  18. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy.
  19. Tępą końcówką patyczka szaszłykowego malować czekoladowe paski na morelach na talerzu. W każdą morelę wbić po 4 płatki migdałowe na skrzydła pszczół. Do jednego z końców moreli za pomocą czekolady przykleić mniejsze kawałki migdałów i zamalować je czekoladą, zostawiając małe części na oczy pszczół.
  20. Gdy masa morelowa zacznie tężeć, z powrotem założyć rant na tortownicę i wylać masę na sernik. Powinna rozlać się bez naszej pomocy, by imitować rozlany miód.
  21. Na masę morelową przełożyć nożem gotowe pszczoły.
  22. Zostawić sernik do całkowitego ostudzenia.




Sernik dodaję do konkursu "Tajemnice doskonałego sernika"


Tajemnice doskonałego sernika








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...