poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Pomidory w kawałkach do słoików

Gdy pomidory obrodzą, a czas umyka i nie wiadomo, w co ręce włożyć, świetnym rozwiązaniem są szybkie przetwory, które mogą być potem bazą do zup, sosu do pizzy czy makaronu. U mnie sprawdzają się w takiej sytuacji pomidory krojone 😀 To idealne warzywa na przetwory. Nie wymagają ŻADNYCH konserwantów i świetnie się przechowują w piwnicy po pasteryzacji.




Składniki:

mięsiste pomidory np. odmiany Bawole Serce, Kmicic, Frodo


  1. Pomidory obrać ze skórki. Niektóre odmiany trzeba naciąć na krzyż, włożyć na chwilę do wrzątku i gdy skórka zacznie odchodzić, obrać z niej owoce.
  2. Pomidory pokroić na dowolne kawałki, usuwając stwardnienia tzw. piętki. Im mniejsze kawałki, tym krótszy czas pasteryzacji.
  3. Pomidory upchać w słoiki.
  4. Osuszyć dokładnie szyjki słoików i nakrętki.
  5. Słoiki zakręcić i pasteryzować. Pasteryzuję zawsze w garze: na dno układam ściereczkę, na niej zakręcone słoiki. Wlewam wodę do wysokości szyjek i zagotowuję. A potem jeszcze 10-15 minut pasteryzuję, pozwalając wodzie tylko leciutko perkotać.
  6. Słoiki wyjąć na kratkę i pozwolić im ostygnąć.
  7. Wynieść do piwnicy.




-----
Podobne:

4 komentarze:

  1. Soli nic nie sypiesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam we wstępie: "żadnych konserwantów", czyli soli również nie. Pomidory świetnie konserwują się we własnym soku.

      Usuń
  2. Ja robię podobnie tylko dodaję trochę soli i bazylji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy według własnego uznania. Ja często używam tych pomidorów do pizzy, a tę piekę wyłącznie z oregano.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.