poniedziałek, 28 października 2019

Piwne krokiety z grzybami

Możecie wierzyć lub nie, ale najbardziej lubię naleśniki na różne wytrawne sposoby. Grzybów wciąż dużo, więc moja dzisiejsza propozycja to krokiety z leśnymi grzybami. Zwinęłam je w naleśniki usmażone na piwie, więc uzyskałam dodatkowy ciekawy smak, świetnie współgrający z dobrze doprawionymi grzybami.




Składniki:

naleśniki (u mnie orkiszowe piwne)
600 g świeżych grzybów
3 łyżki oleju
cebula
łyżeczka mielonej kozieradki
pół łyżeczki młotkowanego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kminku
8 igiełek rozmarynu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
sól


  1. Grzyby rozdrobnić.
  2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim grzyby.
  3. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i dodać do grzybów. Zeszklić.
  4. Rozmaryn posiekać drobno.
  5. Do grzybów dodać zioła, pół łyżeczki soli, sos sojowy i słodki sos chili. Wymieszać i podgrzewać do odparowania płynu.
  6. Na naleśniki wykładać po dwie łyżki grzybowego farszu. Boki naleśników składać do środka i zwijać naleśniki w rulony.
  7. Przed podaniem krokiety obsmażyć ze wszystkich stron. Można je wcześniej obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podawać z surówką.


Na grzyby 3

Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem grzybów leśnych i chcesz się nim podzielić, zgłoś do trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/10/na-grzyby3-zaproszenie-do-udziau-w-akcji.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.