niedziela, 27 października 2019

Ziemniaki faszerowane grzybami

Do tej pory nadziewałam wiele warzyw, ale nigdy nie wybierałam do tego ziemniaków. Okazuje się, że do czasu. Obfitość grzybów sprawiła, że postanowiłam zmienić ten stan rzeczy. I dziś zapraszam na ziemniaki nadziewane grzybami.




Składniki:

5 dużych ziemniaków
300 g świeżych grzybów
cebula
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
olej do smażenia
młotkowany pieprz
sól

  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Grzyby rozdrobnić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim grzyby.
  5. Gdy woda wyparuje z patelni, dodać do grzybów cebulę. Zeszklić.
  6. Do grzybów i cebuli dodać kminek i kozieradkę.
  7. Dolać do grzybów 150 ml wrzątku. Dusić grzyby z cebulą do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i młotkowanym pieprzem.
  8. Łyżeczką wydrążyć wnętrze ziemniaków.
  9. Posmarować wnętrza ziemniaków olejem, posolić.
  10. Do wnętrza ziemniaków włożyć farsz grzybowy.
  11. Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i ustawionego na funkcję grillowania. Piec 10-15 minut.
  12. Po wyjęciu posypać ziemniaki parmezanem pokrojonym na wióry.
  13. Podawać z natką kolendry.





Na grzyby 3
Ziemniak i Spółka





Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie świeżych grzybów leśnych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go w trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/10/na-grzyby3-zaproszenie-do-udziau-w-akcji.html

2 komentarze:

  1. połączenie kminku i kozieradki mnie przekonało :) przy takiej ilości spożywanych ziemniaków, cebuli, czy papryki jak u mnie w domu to powinnam znaleźć jakieś stoisko oferujące sprzedaż hurtową warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje ulubione przyprawy, więc nie mogło ich zabraknąć w takim daniu :)
      Stoisko oferujące sprzedaż hurtową warzyw to świetny pomysł!

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.