Do tej pory nadziewałam wiele warzyw, ale nigdy nie wybierałam do tego ziemniaków. Okazuje się, że do czasu. Obfitość grzybów sprawiła, że postanowiłam zmienić ten stan rzeczy. I dziś zapraszam na ziemniaki nadziewane grzybami.
Składniki:
5 dużych ziemniaków
300 g świeżych grzybów
cebula
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
olej do smażenia
młotkowany pieprz
sól
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
- Grzyby rozdrobnić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim grzyby.
- Gdy woda wyparuje z patelni, dodać do grzybów cebulę. Zeszklić.
- Do grzybów i cebuli dodać kminek i kozieradkę.
- Dolać do grzybów 150 ml wrzątku. Dusić grzyby z cebulą do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i młotkowanym pieprzem.
- Łyżeczką wydrążyć wnętrze ziemniaków.
- Posmarować wnętrza ziemniaków olejem, posolić.
- Do wnętrza ziemniaków włożyć farsz grzybowy.
- Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i ustawionego na funkcję grillowania. Piec 10-15 minut.
- Po wyjęciu posypać ziemniaki parmezanem pokrojonym na wióry.
- Podawać z natką kolendry.
Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie świeżych grzybów leśnych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go w trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.
połączenie kminku i kozieradki mnie przekonało :) przy takiej ilości spożywanych ziemniaków, cebuli, czy papryki jak u mnie w domu to powinnam znaleźć jakieś stoisko oferujące sprzedaż hurtową warzyw ;)
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione przyprawy, więc nie mogło ich zabraknąć w takim daniu :)
UsuńStoisko oferujące sprzedaż hurtową warzyw to świetny pomysł!