niedziela, 13 października 2019

Serowo-orkiszowe rogaliki z marmoladą

Na ten weekend pomysłodawczyni akcji Wypiekanie na śniadanie zaproponowała pieczenie rogalików serowych ze śliwkami z przepisu z bloga Oryginalny smak. Z zamieszczonego tam przepisu powstaje ciasto niezwykle tłuste, więc pierwsza próba okazała się fiaskiem. Zwiększyłam więc ilość mąki, zmieniłam temperaturę pieczenia, ale też musiałam zmienić farsz. I udało się 😊😋




Składniki (na 24 rogaliki):

250 g zmielonego twarogu
250 g miękkiego masła
ok. 350 g mąki orkiszowej typu 630 + mąka do podsypania
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo
cukier puder
marmolada (u mnie marmolada z pigwowców)

  1. Masło, ser, cukier puder, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce.
  2. Dosypać do nich połowę mąki. Wyrobić. A potem dosypać resztę mąki na dwie raty. Wyrabiać na gładką masę. Początkowo może się wydawać, że mąki jest zbyt dużo, ale za chwilę idealnie się wyrobi z resztą składników.
  3. Ciasto podzielić na 3 części.
  4. Każdą z części rozwałkować na blacie podsypanym mąką na koło grubości ok. 3 mm.
  5. Ciasto pokroić na 8 części.
  6. Na szerszej części umieścić łyżeczką marmolady. Zrolować i skleić końcówki, formując rogaliki.
  7. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. na termoobieg.
  8. Rogaliki ułożyć na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  9. Piec równolegle rogaliki na obu blachach 22-25 minut.
  10. Rogaliki odłożyć do ostygnięcia.


Rogaliki wypiekali:


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.