sobota, 23 listopada 2019

Placki z białej kapusty

Niedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich, wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem.




Składniki (na 9 placków):

ćwiartka dużej białej kapusty
łyżeczka suszonego cząbru
mała cebula
3 gałązki natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
olej do smażenia

  1. Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dosypać cząber, zalać wodą (powinna przykryć kapustę), doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości kapusty.
  2. Kapustę odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
  3. Kapustę przełożyć na dużą deskę do krojenia i posiekać na drobno. Przełożyć do miski.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kapusty.
  5. Natkę pietruszki posiekać drobno. Dodać do kapusty.
  6. Do warzyw dodać jajka, przyprawy i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. 
  7. Doprawić do smaku solą. Odstawić na ok. kwadrans, by bułka tarta nabrała wilgoci (nie będzie wtedy chrzęścić przy gryzieniu placków).
  8. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
  9. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku o średniej mocy na ładny kolor.
  10. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki podawać z pure ziemniaczanym (z masłem i dużą ilością kopru) oraz marchewką z groszkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.