Dawniej robiłam roladę jarmużową w wersji z tuńczykiem. Dziś pora na wyrazistą w smaku wersję wegetariańską z użyciem szpinaku. Roladę można podać np. w Wielką Sobotę. Ja ją przygotuję ponownie również z myślą o wytrawnym jedzeniu dla siebie w czasie zbliżających się Świąt.
Składniki:
200 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
4 zimne jajka
2 łyżki mąki pszennej
350 g twarożku z chrzanem (można też wymieszać twarożek z tartym chrzanem)
8 rzodkiewek
kilkanaście czarnych oliwek
- Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
- Szpinak przełożyć na patelnię, dodać do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Podgrzewać do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
- Odstawić do ostudzenia.
- Dużą formę (dołączaną przez producenta w zestawie z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksować, by nabrały nieco powietrza.
- Do żółtek dodać mąkę. Wymieszać delikatnie.
- Do masy żółtkowej dodawać stopniowo szpinak z patelni, miksować na małych obrotach.
- Do zielonej masy dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć na formę, wyrównując powierzchnię.
- Piec 8 - 10 minut.
- Po upieczeniu od razu oderwać papier (zostawić go, bo jeszcze się przyda) od biszkoptu i zwinąć w suchą ściereczkę. Odstawić do ostudzenia.
- Na blacie rozłożyć papier po pieczeniu biszkoptu. Rozwinąć na nim ciasto.
- Biszkopt posmarować serkiem z chrzanem.
- 4 rzodkiewki zetrzeć na tarce i rozrzucić je na serku.
- Przy jednym brzegu ułożyć rządek czarnych oliwek.
- Pozostałe rzodkiewki pokroić w talarki i ułożyć je w kilku rzędach.
- Zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. Ułożyć ją na zlepieniu. Końce papieru zawinąć pod spód.
- Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Kroić pod kątem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.