W akcji Wypiekanie na śniadanie prowadzonej przez autorkę często odwiedzanego przez mnie bloga Moje małe czarowanie pojawiła się propozycja z bloga Wypieki Beaty - wytrawne racuchy ziemniaczane. Bardzo lubię takie wytrawne dania, więc po raz kolejny postanowiłam dołączyć do akcji.
Składniki:
200 g ugotowanych i lekko przestudzonych ziemniaków
25 g świeżych drożdży (użyłam 15 g)
ok. 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
1 jajko
1 łyżka wody
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
tłuszcz do głębokiego smażenia
sos czosnkowy
- Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać drożdże rozmieszane w łyżce wody.
- Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto.
- Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Można wycinać racuchy szklanką albo pokroić ciasto w inny sposób (wybrałam trójkąty).
- W głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien stanowić przynajmniej 5 cm wysokości.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
- Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowym. Przyznaję, że część racuchów została zjedzona z powidłami wiśniowymi i też świetnie smakowała.
bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńtak, Beata wpadła na ciekawy pomysł :)
UsuńZ przyjemnością bym chociaż jednego spróbowała.
OdpowiedzUsuńPolecam usmażyć u siebie, bo u mnie już nie ma ;)
UsuńMiło mi bardzo Badylarko że dołączyłaś do wspólnego wypiekania, cudne racuchy :-)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Na wytrawne wypieki zawsze się skuszę :)
UsuńFantastyczne racuchy. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo dziękuję :)
Usuń