sobota, 27 kwietnia 2019

Wytrawne racuchy ziemniaczane

W akcji Wypiekanie na śniadanie prowadzonej przez autorkę często odwiedzanego przez mnie bloga Moje małe czarowanie pojawiła się propozycja z bloga Wypieki Beaty - wytrawne racuchy ziemniaczane. Bardzo lubię takie wytrawne dania, więc po raz kolejny postanowiłam dołączyć do akcji.




Składniki:


200 g ugotowanych i lekko przestudzonych ziemniaków
25 g świeżych drożdży (użyłam 15 g)
ok. 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
1 jajko
1 łyżka wody
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
tłuszcz do głębokiego smażenia
sos czosnkowy

  1. Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać drożdże rozmieszane w łyżce wody.
  2. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto.
  3. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Można wycinać racuchy szklanką albo pokroić ciasto w inny sposób (wybrałam trójkąty).
  4. W głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien stanowić przynajmniej 5 cm wysokości.
  5. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowym. Przyznaję, że część racuchów została zjedzona z powidłami wiśniowymi i też świetnie smakowała.






8 komentarzy:

  1. Z przyjemnością bym chociaż jednego spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam usmażyć u siebie, bo u mnie już nie ma ;)

      Usuń
  2. Miło mi bardzo Badylarko że dołączyłaś do wspólnego wypiekania, cudne racuchy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) Na wytrawne wypieki zawsze się skuszę :)

      Usuń
  3. Fantastyczne racuchy. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.