Pisałam już, że zbliżające się Święta inspirują i mobilizują mnie do opracowywania nowych i ciekawych przepisów. Dziś czas na niezwykle smaczny chleb o chrupiącej skórce i cudownym środku z dużą ilością ziaren. Przepis chodził mi po głowie od dawna i nareszcie przyszedł czas na dopracowanie i osiągnięcie wymarzonego celu 😊
Składniki:
100 g aktywnego zakwasu orkiszowego
150 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej typ 1850
300 g mąki orkiszowej typ 630
9 g soli
25 g melasy (może być miód, ale wtedy kolor chleba będzie jaśniejszy)
50 g płatków owsianych
40 g ziaren słonecznika
10 g siemienia lnianego
50 g orzechów włoskich połamanych w małe kawałki
425 g wody
- Mąki wymieszać i uprażyć na suchej patelni. Robiłam to na 4 raty.
- Płatki owsiane, orzechy włoskie, ziarna słonecznika i siemienia lnianego wymieszać ze sobą i również uprażyć na suchej patelni.
- Mąkę, sól, płatki, orzechy i ziarna wymieszać w dużej misce.
- Do suchych składników dodać melasę i zakwas, a następnie wodę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Może się wydawać, że masa jest zbyt mokra, ale po upływie pewnego czasu zgęstnieje.
- Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić pod przykryciem na kolejne pół godziny.
- Przygotować keksówkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Ciasto na chleb ponownie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do keksówki.
- Odstawić pod przykryciem na kilka godzin (u mnie to 10 godzin, które spędziłam na szkoleniu) do wyrośnięcia.
- Keksówkę z ciastem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C. pieczenie góra/dół. Piec 20 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 55 minut.
- Po tym czasie chleb postukany d spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, co oznacza, że jest upieczony w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.