29 lipca zakończyła się czwarta edycja organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej...". Wzięło w niej udział 22 uczestników, którzy zgłosili 34 przepisy na Durszlaku i 15 w Mikserze Kulinarnym, z czego 13 powtórzyło się na obu agregatorach.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję😊
Cieszę się, że udało nam się zebrać tyle przepisów, mimo że tegoroczna pogoda nie sprzyja produkowaniu miodu przez pszczoły, a w związku z tym również miodobraniu.
Wspólnie zebraliśmy 36 przepisów na śniadania, sałatki, przekąski, desery, bułki i przetwory. Tradycyjnie wszystkie przepisy podlinkowane publikuję niżej.
Prywatnie cieszę się, że w czasie trwania tej akcji udało mi się przeczytać fascynującą książkę Mai Lunde "Historia pszczół", do przeczytania której namawiam. Problem CCD (masowego wymierania pszczół) dotyczy już całego naszego globu, więc może warto przekonać się, co może nas spotkać, jeśli zabraknie na Ziemi owadów zapylających, do których należą pszczoły miodne.
Muffinki makowo-miodowe; blog: lejdi of the house
Miodowe serniczki z patelni; blog: lejdi of the house
Malinowa budyniowa kasza manna; blog: Apetyt na Smaka
Dietetyczne pierniczki w czekoladzie; blog: Vanilla Plan
Norweska szarlotka w szkle; blog: Apetyt na Smaka
Sałatka a kurczaka z kurkami i pieczonymi szalotkami; blog: Mops w kuchni
Sałatka z bobem i kozim serem; blog: Czerwień i błękit
Fit czeko krajanka z cukinii; blog: Vanilla Plan
Serowe kluski z malinami; blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Pudding z tapioki z malinami; blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Wątróbka w malinowo-miodowym sosie; blog: Kanarkowa
Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką; blog: Inspirowane naturą
Chrupiąca szarlotka; blog: Marcepanowa kuchnia
Mus owocowy z miodem; blog: Czerwień i błękit
Czekoladowy omlet z czerwoną porzeczką; blog: Smiling shrimp
Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu); blog: Czerwień i błękit
Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby); blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki owsiane extremalne; blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki owsiane ekstremalne; blog: am.art kolor i smak
Chałwa słonecznikowa z żurawiną; blog: Gęba w niebie
Owsiane placuszki z czarną porzeczką; blog: Smiling shrimp
Pyszne ciasteczka owsiane z marchewką i jabłkiem; blog: Zdrowe smaki
Mus malinowy z nerkowcami i miętą; blog: Inspirowane naturą
Sałatka z arbuzem, awokado i krewetkami; blog: SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska
Rukola z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami i ananasem; blog: Czerwień i błękit
Kasza manna z truskawkami; blog: Bistro Patio
Ogórki z miodem - przetwory na zimę; blog: Przepisy mojej mamy
Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową; blog: Smiling shrimp
Śniadanie idealne - domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym; blog: Be Fit Be Strong
Domowe czekoladki bounty; blog: Daria o zdrowiu
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym; blog: Czerwień i błękit
Sałatka na smaczny i zdrowy lunch do pracy; blog: Take it Izzy
Batoniki bounty; blog: Smiling shrimp
Koktajl biało-czerwony; blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone młode buraczki; blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Msemen - marokańskie naleśniki z polskim miodem; blog: piekarz-kucharz-garkotłuk
Cieszę się, że mogłam wziąć udział w akcji, było mi bardzo miło. Czekam na kolejne edycje! :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com/
Właśnie trwa moja akcja związana z robieniem przetworów. Szczegóły tutaj: http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/robmy-przetwory-edycja-3-zaproszenie-do.html
UsuńZapraszam :)
Cieszę się, że mogłam wziąć udział w akcji. Książkę znam i również gorąco polecam, choć jest to pozycja, którą budziła we mnie dyskonfort podczas czytania...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział :)
UsuńKsiążka do łatwych nie należy, głównie ze względu na początkowo apokaliptyczny wątek Tao w przyszłości. Ale myślę, że warta przeczytania.
Cieszę sie ze mogłam wziąć udział w akcji a tym bardziej, ze jest to moja pierwsza akcja kulinarna. Zebrane przepisy są bardzo interesujące i z przyjemnością będę je testowała na najbliższych. Książka bardzo mnie zaintrygowała . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Korzystaj do woli. Zachęcam do udziału w innych akcjach kulinarnych :)
Usuń