czwartek, 24 sierpnia 2017

Sos warzywny do słoików

Przez ostatnie dwa dni mieszkanie pachniało tak, że aromatu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. A to za sprawą przygotowywania kolejnej partii przetworów z pomidorami w roli głównej. Najpierw w słoiki zapakowałam sos z mieszanki warzyw. Po godzinie gotowania sos bez żadnego doprawiania idealnie nadawał się do makaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które zmieniły jego smak. Ale i tak wyszedł pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu.




Składniki (na ok. 2 litry sosu):


2,6 kg pomidorów
25 dag cebuli (nieobranej)
ok. 30 dag cukinii (nieobranej)
chili
30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej)
4 łodygi selera naciowego z liśćmi
2 łyżki oleju do smażenia
25 pomidorków koktajlowych
150 ml octu 10 % (użyłam octu śliwkowego)
2 łyżki brązowego cukru
płaska łyżka soli
łyżeczka mielonego pieprzu


  1. Zdjąć skórki z pomidorów i usunąć stwardniałe piętki. Pokroić na kawałki.
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Z cukinii pozbyć się nasion i "waty". Skórki nie trzeba wycinać. Pokroić w kostkę.
  4. Papryki i chili pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  5. W dużym garnku rozgrzać olej.
  6. Na olej wrzucić cebulę. Zeszklić.
  7. Do garnka dorzucić paprykę, chili i cukinię. Podsmażyć, by warzywa lekko zmiękły.
  8. Dorzucić pomidory i seler naciowy ewentualnie pokrojony na mniejsze kawałki.
  9. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu ok. godziny. Na 15 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe.
  10. Rozgotowane warzywa zestawić z palnika i odstawić na ok. godzinę. W tym czasie zdjąć skórki z pomidorków koktajlowych (dlatego warto zapamiętać, ile się ich wrzuciło do garnka). 
  11. Wyjąć kawałki selera naciowego.
  12. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem na pulpę.
  13. Do warzywnej pulpy wlać ocet i dodać pieprz.
  14. Całość zagotować, a potem pogotować na palniku o małej mocy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiając w pewnym momencie solą i cukrem.
  15. Warzywną pulpę umieścić w słoikach. Dokładnie zakręcić.
  16. Dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną. Wstawić do garnka słoiki. Wlać ciepłą wodę do wysokości szyjek. Doprowadzić wodę do wrzenia, a potem gotować 12 minut na palniku o małej mocy. 
  17. Słoiki wyjąć z garnka i pozostawić do ostygnięcia.
  18. Przechowywać w piwnicy lub w ciemnej dolnej szafce kuchennej.






Róbmy przetwory - edycja 3Warzywa psiankowate 2017http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/robmy-przetwory-edycja-3-zaproszenie-do.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...