wtorek, 22 sierpnia 2017

Sok pomidorowo-ziołowy do słoików

Był już przepis na naturalny sok pomidorowy, zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę.




Składniki (na 7 słoików o pojemności ok. 300 ml):

ok. 2,5 kg soczystych pomidorów
4 duże ząbki czosnku
5 gałązek natki pietruszki
3 gałązki oregano
2 gałązki bazylii
łyżka cukru
pół łyżki soli

  1. Pomidory umyć i pokroić na kawałki, usuwając stwardniałe piętki i ewentualne niedoskonałości skórki. Nie trzeba obierać ze skórki, chyba że ona wygodnie schodzi z pomidorów bez konieczności ich zaparzania.
  2. Pomidory wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, by zaczęły się rozpadać.
  3. Lekko przestudzone pomidory przetrzeć partiami przez gęste, metalowe sito, mieszając w nim rózgową trzepaczką.
  4. Tak uzyskany sok zagotować z dodatkiem bazylii, oregano i natki pietruszki. 
  5. Po wyłączeniu palnika dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Całość doprawić do smaku solą i cukrem.
  7. Usunąć zieleninę i przelać sok do słoików lub butelek.
  8. Sok pasteryzować, tzn. dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną, włożyć słoiki, wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu zagotowania wody gotować słoiki jeszcze ok. 10 minut na palniku o małej mocy.
  9. Wyjąć słoiki z garnka i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  10. Przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym i ciemnych miejscu.


Róbmy przetwory - edycja 3Warzywa psiankowate 2017http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/robmy-przetwory-edycja-3-zaproszenie-do.html


1 komentarz:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.