Był już przepis na naturalny sok pomidorowy, zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę.
Składniki (na 7 słoików o pojemności ok. 300 ml):
ok. 2,5 kg soczystych pomidorów
4 duże ząbki czosnku
5 gałązek natki pietruszki
3 gałązki oregano
2 gałązki bazylii
łyżka cukru
pół łyżki soli
- Pomidory umyć i pokroić na kawałki, usuwając stwardniałe piętki i ewentualne niedoskonałości skórki. Nie trzeba obierać ze skórki, chyba że ona wygodnie schodzi z pomidorów bez konieczności ich zaparzania.
- Pomidory wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, by zaczęły się rozpadać.
- Lekko przestudzone pomidory przetrzeć partiami przez gęste, metalowe sito, mieszając w nim rózgową trzepaczką.
- Tak uzyskany sok zagotować z dodatkiem bazylii, oregano i natki pietruszki.
- Po wyłączeniu palnika dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość doprawić do smaku solą i cukrem.
- Usunąć zieleninę i przelać sok do słoików lub butelek.
- Sok pasteryzować, tzn. dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną, włożyć słoiki, wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu zagotowania wody gotować słoiki jeszcze ok. 10 minut na palniku o małej mocy.
- Wyjąć słoiki z garnka i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym i ciemnych miejscu.
Musi być bardzo aromatyczny.
OdpowiedzUsuń