piątek, 1 stycznia 2016

Zakrętasy z indykiem, serem i papryką

Tym razem prezentuję przekąskę, którą możemy przygotować wcześniej, a potem wrzucić do piekarnika i podać na ciepło. Do wytrawnego alkoholu będą jak znalazł :)




Składniki:



pierś indycza (lub z kurczaka)
ser żółty
papryka konserwowa najlepiej czerwona dla koloru
ciasto francuskie
kozieradka
pieprz czarny
sól

  1. Pierś pokroić na paski szerokości ok. 3-4 cm.
  2. Posypać z obu stron przyprawami.
  3. Ser pokroić na paski grubości ok. 0,5 cm oraz długości i szerokości ciut mniejszej niż długość i szerokość indyka.
  4. Paprykę też pokroić w paski.
  5. Rulon ciasta francuskiego pokroić w krążki szerokości ok. 1 cm.
  6. Na paskach indyka kłaść paski sera i papryki.
  7. Zawijać na okrętkę paskami ciasta francuskiego.
  8. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. przez 30-35 minut.
  9. Podawać ciepłe w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, które można nabierać wykałaczkami (po lekkim ostudzeniu zakrętasy staną się sztywniejsze).




-----
Podobne:

Kukurydziane kawałki kurczaka
Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb
Roladki z kurczaka




Przekąski sylwestrowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.