sobota, 9 stycznia 2016

Podwójna zakręcona margherita

Jeśli macie w domu łakomczuchów, dla których jedna lub nawet dwie pizze to za mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta na pizzę.



Składniki (na 2 podwójne pizze o średnicy ok. 26 cm):

Ciasto na pizzę (wychodzi bardzo puszyste)
50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
ok. 350 ml ciepłej wody
4-5 łyżek dobrej oliwy

Dodatki (na 1 pizzę)
4 łyżki sosu pomidorowego
100 g mozzarelli
oregano




  1. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać do nich cukier i wymieszać. Odstawić.
  2. W misce wymieszać mąkę z solą.
  3. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć.
  4. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut.
  5. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę.
  6. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia.
  7. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 4 równe części.
  8. Każdą z części rozwałkować na ok. 5 mm i wykroić z niej okrągły placek, prowadząc nóż np. po krawędzi talerza lub salaterki. Proponuję wałkować placki, które będą na spodzie, na papierze, na którym będziemy je piec. Wtedy łatwiej będzie przenieść placek z blatu na blachę.
  9. Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
  10. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu.
  11. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach.
  12. Przykryć drugim plackiem.
  13. Na środku pizzy postawić szklankę i kroić ciasto bardzo ostrym nożem, prowadząc nóż promieniście od niej (pokazuję to na zdjęciu niżej pocięte ciasto).
  14. Każdy kawałek ciasta skręcać dwukrotnie.
  15. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut.






Zjadać rękoma, odrywając jeszcze ciepłe cząstki ciasta.

-----
Podobne:

Kanelbullar
Zakręcone drożdżówki z serem lub dżemem
Pizza z pieczarkami


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...