sobota, 2 stycznia 2016

Ptysie z masą piernikową

Czy Wam też zostały pierniki? U mnie było tyle ciast, że rzadko kto sięgał po pierniczki. Oczywiście nie ma problemu, bo łatwo się przechowują i długo zachowują swój fantastyczny smak. Zapas jednak zrobił się spory, zwłaszcza że każdy z gości przyniósł własną wersję. Postanowiłam część z nich wykorzystać w ptysiach, tym razem w wersji słodkiej :)






Składniki (na ok. 20 ptysiów):



Ciasto
100 g masła
250 ml wody
szczypta soli
170 g mąki
3 jajka




Krem
ok. 160 g pierniczków
400 g gęstej śmietany










  1. Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić). 
  2. Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę.
  3. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
  4. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa).
  5. Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch)
  6. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  7. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną.
  8. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika, by ptysie nie opadły. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
  9. Pierniki wrzucić do blendera i dodać śmietanę. Włączyć blender na kilka obrotów, po czym poczekać ok. 5 minut, by pierniki stały się trochę wilgotne.
  10. Zmiksować pierniki ponownie na leciutko grudkowatą masę.
  11. Wyjąć masę do miseczki i odstawić, by trochę zgęstniała.
  12. Ostudzone ptysie przekroić w połowie.
  13. Pomiędzy obie części ptysiów wkładać masę piernikową.




-----
Podobne:

Ciastka "bogactwo minerałów"
Ptysie z pastą z groszku i serów
Deser w cytrusowych smakach



Świąteczne słodkości! 2015






6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.