sobota, 16 stycznia 2016

Pizza resztkowa

Sprzątanie lodówki może skutkować znalezieniem różnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto i upiec placek. Jeśli mamy obawy, że placek będzie wyglądać mało zachęcająco, można go przykryć (podwójna zakręcona margherita) lub zwinąć.








Składniki:





Ciasto na pizzę (na podwójną ilość; wychodzi bardzo puszyste; nadmiar ciasta można przechować w zamrażarce lub przez 2 dni w lodówce)

50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
ok. 350 ml ciepłej wody
4-5 łyżek dobrej oliwy



Dodatki (z czyszczenia mojej lodówki, u Was mogą być inne)
4 łyżki sosu pomidorowego
kawałek kiełbasy jałowcowej
mała cebula
papryka konserwowa
kilka oliwek
2 plastry żółtego sera
łyżeczka suszonego oregano






  1. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać do nich cukier i wymieszać. Odstawić.
  2. W misce wymieszać mąkę z solą.
  3. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć.
  4. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut.
  5. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę.
  6. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia.
  7. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 2 części.
  8. Każdą z części rozwałkować na prostokątny placek, podsypując mąką. Rozwałkowałam szklanką jeden placek na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze.
  9. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. 
  10. Na środku ciasta rozsmarować na kształt prostokąta sos, a na nim układać kawałki resztkowych dodatków. Zostawić szerokie marginesy po bokach. Szerokość tych marginesów może być dowolna. U mnie były długie na ok. połowę szerokości zajętej przez sos.
  11. Marginesy ponacinać co kilka centymetrów, prowadząc ostry nóż na zewnątrz (patrz zdjęcie).
  12. Boczne kawałki ciasta zakładać na sos z dodatkami, starając się, by sos nie wyciekał z placka.
  13. Placek piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C.
  14. Podawać gorący.


-----
Podobne:

Wytrawny rogal z dodatkami
Podwójna zakręcona margherita
Pizza z pieczarkami

Czy u Was też biało na dworze? W Warszawie teraz słonecznie i pięknie. Wczoraj śnieg sypał całe popołudnie, więc wszystko przykryte ok. 10-centymetrową warstwą puchu. Aż żal, że jestem uziemiona w mieszkaniu :(
Poniżej zdjęcia sprzed prawie tygodnia (z niedzieli, 10 stycznia). Dziś śniegu jest zdecydowanie więcej. Niebo jest teraz bezchmurne, więc nie ma na nim takich rysunków jak w niedzielę.






Stop marnowaniu żywności


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...