Rabarbar na dobre rozgościł się w moich kuchniach. Od ubiegłego roku mam go w ogrodzie sporo, bo wysiałam kilka roślin nowej odmiany. Rosną znakomicie, dając dość grube ogonki liściowe, w odróżnieniu od rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka.
Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;)
Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem.
Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem |
Składniki:
Ciasto drożdżowe (na dwie strucle)
500 g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (8 g)
8 g cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
jajko
ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem (pół na pół)
2 łyżki dobrej oliwy
Masa (na jedną struclę)
5-6 ogonków liściowych rabarbaru
ok. 100 ml wody
kilka łyżeczek cukru (dałam 4)
7 łyżek amarantusa ekspandowanego
Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać.
Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce.
Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi od rąk) dolać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać.
Przykryć garnek z ciastem mokrą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 40 - 60 min.).
Rabarbar opłukać i obrać ze skórek.
Posiekać na drobne kawałki. Przerzucić do rondla, wlać wodę i gotować, aż rabarbar się rozgotuje/rozpadnie.
Dodać cukier, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, by odparować nadmiar płynu.
Zestawić z ognia i odstawić, by trochę ostygł.
Wymieszać z amarantusem ekspandowanym (poppingiem).
Ciasto rozwałkować na prostokąt (długość nieco większa niż długość keksówki).
Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach.
Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta.
Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Strucle odstawić jeszcze na kwadrans lub dłużej do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika i piec w temp. ok. 180 stopni C. przez ok. godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i usunąć papier. Odstawić strucle do całkowitego ostygnięcia.
Świetny pomysł, wygląda genialnie :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Popękało, bo miałam za mało czasu na wyrośnięcie ciasta. Ale i tak zniknęło w niecałe pół godziny :)
Usuń