Strony

niedziela, 14 maja 2017

Koktajl kokosowy z rabarbarem i daktylami

Zrobiło się naprawdę słonecznie, co u mnie wiąże się z napojami zastępującymi codzienną herbatę i będącymi jednocześnie lekkimi posiłkami. W ogródku rabarbar rośnie jak szalony, więc z czego zrobić pierwszy wiosenny koktajl w tym roku? Ano z rabarbaru właśnie oraz mięty i melisy, które rosną tuż obok. Ze względu na te zioła, które mają działanie uspokajające, polecam koktajl na sobotnie lub niedzielne popołudnie. W koktajlu słodziwem są suszone daktyle.




Składniki (na 2-3 szklanki):

300 g rabarbaru
150 g suszonych daktyli
200 ml mleka kokosowego
kilka liści mięty (u mnie omszona)
kilka liści melisy cytrynowej

  1. Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w drobną kostkę. 
  2. Rabarbar przerzucić do garnka i zalać 150 ml wody. Zagotować.
  3. Daktyle pokroić na podobne kawałki i wrzucić do garnka z rabarbarem. Gotować całość do miękkości rabarbaru.
  4. Zawartość garnka przełożyć do blendera kielichowego. Dodać mleko kokosowe oraz melisę i miętę. Całość zmiksować.
  5. Przelać koktajl przez gęste sito. Ewentualnie rozcieńczyć przegotowaną wodą.




http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/05/daniepachnace-zioami-4-zaproszenie-do.htmlAkcja KokosCzuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni



Rabarbar 2017Akcja KOKOSDanie pachnące ziołami 4





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.