Jeśli korzystacie z pięknej pogody i zaczęliście sezon grillowy, pamiętajcie o podawaniu świeżej zieleniny. U mnie wszelkiego rodzaju sałaty podawane do grillowanych warzyw, serów lub mięs często zawierają liście mięty. I nie chodzi wyłącznie o jej zdrowotne właściwości, ale też o jej świeży smak, którego brakuje potrawom z grilla. Polecam poniższą sałatę ze względu na jej świeży smak i prostotę wykonania. Nie bez znaczenia jest w niej też chili zawierające kapsaicynę. Sałata najlepiej smakuje, gdy przed polaniem olejami i podaniem schłodzi się ją ok. kwadransa w lodówce.
Składniki:
sałata lodowa
kilka gałązek mięty
dymka lub szczypiorek
chili
łyżka sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego
dobra oliwa lub olej lniany
- Sałatę lodową porwać na kawałki wielkości "na jeden kęs".
- Do sałaty dorzucić liście mięty.
- Wierz posypać pokrojoną dymką i chili.
- Tuż przed podaniem skropić całość olejem sezamowym oraz oliwą lub olejem lnianym i polać sosem sojowym.
- Całość wymieszać i podawać.
Mój syn uwielbia miętę, dlatego zawsze mam na balkonie w doniczce :)
OdpowiedzUsuńMięta pod ręką zawsze się przydaje :)
UsuńDrożdżowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuń?
Usuń