Okres świąteczny kojarzy mi się nieodmiennie z pomarańczami. W sosie na bazie tych owoców przygotowywałam już różne dania (w tym pierś z kurczaka i duszonego królika). Tym razem przygotowałam szybkie i łatwe danie, które można podać weganom.
Składniki:
250 g naturalnego tofu
sok z pomarańczy
łyżka sosu sojowego
pieprz czarny
sól
olej do smażenia
- Do szerokiego i naczynia wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać sos sojowy i łyżkę oleju. Wymieszać.
- Tofu pokroić na 5-6 plastrów.
- Plastry tofu przełożyć do zalewy (powinna przykrywać tofu) i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Obsmażyć na nim plastry tofu, oprószając je świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Do obsmażonego tofu wlać zalewę, zwiększyć moc palnika i zredukować sos.
- Plastry tofu podawać np. z ugotowanym bulgurem polanym sosem z marynaty.
Do tak przygotowanego tofu świetnie pasuje surówka z selera naciowego i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.