Hildegarda z Bingen uważała, że orkisz jest najlepszym zbożem. Nie tylko odżywia, ale też wzmacnia mięśnie, oczyszcza krew, uszczęśliwia i daje pogodę ducha. Dlatego stosowała dietę orkiszową wzmacniającą organizmy mniszek w okresie postu. Dziś wiemy, że orkisz zawiera wysokowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i sole mineralne. Wzmacnia też i stymuluje system immunologiczny. Dlatego polecam napój na bazie tego wartościowego zboża 😊
Składniki:
250 ml płatków orkiszowych
1 l zimnej wody
ok. 300 ml wrzątku
- Płatki zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin.
- Płatki zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości.
- Ciepłe płatki zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym.
- Masę przełożyć na gęste sito ustawione na misce lub garnku.
- Za pomocą sztywnej trzepaczki rózgowej przetrzeć masę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem.
- Całość wymieszać i przelać do dzbanka.
- Podawać do picia jako "mleko" roślinne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.