piątek, 19 kwietnia 2019

Napój orkiszowy

Hildegarda z Bingen uważała, że orkisz jest najlepszym zbożem. Nie tylko odżywia, ale też wzmacnia mięśnie, oczyszcza krew, uszczęśliwia i daje pogodę ducha. Dlatego stosowała dietę orkiszową wzmacniającą organizmy mniszek w okresie postu. Dziś wiemy, że orkisz zawiera wysokowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i sole mineralne. Wzmacnia też i stymuluje system immunologiczny. Dlatego polecam napój na bazie tego wartościowego zboża 😊




Składniki:

250 ml płatków orkiszowych
1 l zimnej wody
ok. 300 ml wrzątku

  1. Płatki zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin.
  2. Płatki zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości.
  3. Ciepłe płatki zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym.
  4. Masę przełożyć na gęste sito ustawione na misce lub garnku.
  5. Za pomocą sztywnej trzepaczki rózgowej przetrzeć masę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem.
  6. Całość wymieszać i przelać do dzbanka.
  7. Podawać do picia jako "mleko" roślinne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.