Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
środa, 30 czerwca 2021
wtorek, 29 czerwca 2021
Koktajl jaglano-truskawkowy
Upały sprawiają, że w kuchni przebywam dość rzadko. Owszem, z pieczenia domowego pieczywa nie zrezygnuję, ale obiadu zdarza mi się nie gotować. Nie inaczej było dziś. Wracałam z pracy z poczuciem, że mam ochotę na słodkie lenistwo. Ale że jeść jednak trzeba, to zaopatrzyłam się w zapas truskawek. W poprzednich latach przygotowywałam przeróżne jagielniki truskawkowe. W tym roku stawiam na minimalizm. Dlatego kasza jaglana i truskawki są, tyle że w zdecydowanie mniej pracochłonnej odsłonie 😊😉
"Magiczne chwile w Pensjonacie Leśna Ostoja" Joanny Tekieli
W trzecim tomie serii o Pensjonacie Leśna Ostoja pt. "Spotkanie w Pensjonacie Leśna Ostoja" Joanna Tekieli napisała, że kończy historię Justyny. Uległa jednak namowom czytelników i napisała tom o świątecznym czasie w dworku w Drzewiu.
poniedziałek, 21 czerwca 2021
Powidła truskawkowe z imbirem
Przetwory z truskawek są w mojej rodzinie chyba najchętniej zjadanymi. Nie może w związku z tym zabraknąć dżemu lub powideł z tych owoców. Tego roku postanowiłam zrobić kilka słoiczków dla siebie samej - z imbirem, który bardzo lubię, a za którym nie przepadają moi bliscy. Jego smak świetnie pasuje do smaku i zapachu rodzimych truskawek. W trakcie smażenia podejrzewam, że zniknął jeden słoiczek 😉😋😋, bo przecież trzeba było próbować, czy wychodzą smacznie i czy dodałam odpowiednią ilość cukru 😉😄😋😊 A smażę powidła zwykle kilka dni dwa razy dziennie - przed wyjściem do pracy i po powrocie. Może się to wydawać pracochłonne, ale wierzcie mi, że takie nie jest, jeśli wszystko rozłoży się w czasie. A smak własnych powideł jest nie do przecenienia 😀
niedziela, 20 czerwca 2021
Chłodnik ogórkowy
Lato przyjdzie dopiero jutro, a ja już się topię 😰😰😰 Skwar powoduje, że na samą myśl o gotowaniu robi mi się słabo. Dlatego postanowiłam skrócić to do minimum przy przygotowywaniu obiadu. Może i nie jest niedzielny, ale idealny na tę pogodę 😊😋
sobota, 19 czerwca 2021
Kwaskowate naleśniki z twarożkiem i truskawkami
Jeśli nudzą Was klasyczne naleśniki, polecam zmienić ich smak piwem (tu przepis na naleśniki piwne) lub maślanką. Tę drugą użyłam dziś do naleśników, które podałam z twarożkiem i truskawkami. Było pysznie i sezonowo 😊😋🍓🍓🍓 Naleśniki są bardziej sycące od tych klasycznych, więc zostało ich trochę na jutro 😊
poniedziałek, 14 czerwca 2021
Ciasto bananowe
Wiem, wiem - wiosna trwa w najlepsze i mamy rabarbar i truskawki, a mnie wzięło na ciasto, które można zrobić zimą, gdy nie ma świeżych owoców. Ale tak się złożyło, że na poprzedni weekend wyjechałam i zostawiłam banany, które przez ten czas przejrzały. Żal mi było je wyrzucić, więc upiekłam na nich ciasto 😀😊😋. Było smacznie i w trakcie jedzenia przyszedł mi do głowy pomysł na upieczenie ciasta bardziej bogatego w smaku. Kiedyś przyjdzie na nie czas 😊
niedziela, 13 czerwca 2021
Placki z cukinii i soczewicy
Przepisów na różne rodzaje placki z cukinii opublikowałam tu już kilka. Dziś zapraszam na połączenie tego uniwersalnego warzywa z pomarańczową soczewicą. Użyłam moich ulubionych aromatycznych przypraw. Placki nadają się też do burgerów.
Etykiety:
bułka tarta,
cebula,
cukinia,
czosnek,
estragon,
jajka,
k. warzywne,
kminek,
kozieradka,
papryka w proszku,
przepisy,
soczewica czerwona,
wegetariańskie
czwartek, 3 czerwca 2021
Naleśniki z mąki teff
Mąka teff to mąka z miłki (trawy) abisyńskiej, znanego od tysięcy lat zboża afrykańskiego, szczególnie popularnego w Etiopii. Jest naturalnie bezglutenowa. Zawiera wiele cennych składników: żelazo, magnez i wapń, a także witaminy z grupy B i błonnik. Ma lekko gorzki smak, a potrawy z nią nabierają brunatnej barwy. Swoje pierwsze doświadczenie z nią postanowiłam rozpocząć od przygotowania naleśników. W planach mam jeszcze upieczenie chleba na zakwasie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)