Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
wtorek, 30 kwietnia 2019
poniedziałek, 29 kwietnia 2019
"Kroniki Archeo" t. 3, 4 i 5 Agnieszki Stelmaszyk
niedziela, 28 kwietnia 2019
Lemoniada ananasowa
Piątkowy upał spowodował, że zatęskniłam za orzeźwiającym smakiem lemoniady i ananasa. Wczoraj jednak pogoda zaczęła się psuć, a dziś nareszcie spadł deszcz. Zrobiło się chłodno, więc do swojej lemoniady dodałam rozgrzewający imbir.
Składniki:
sobota, 27 kwietnia 2019
Wytrawne racuchy ziemniaczane
W akcji Wypiekanie na śniadanie prowadzonej przez autorkę często odwiedzanego przez mnie bloga Moje małe czarowanie pojawiła się propozycja z bloga Wypieki Beaty - wytrawne racuchy ziemniaczane. Bardzo lubię takie wytrawne dania, więc po raz kolejny postanowiłam dołączyć do akcji.
Składniki:
"Córka" Eleny Ferrante
"Córka" Eleny Ferrante to moja kolejna kwietniowa lektura dająca do myślenia. Podczas jej czytania najczęściej towarzyszyło mi przerażenie.
"Droga do zapomnienia" Erica Lomaxa
Kwiecień w tym roku to dla mnie miesiąc do refleksji, dlatego zaplanowałam na ten czas dość specyficzne lektury. Jedną z nich jest "Droga do zapomnienia" - prawdziwa historia o przeżyciach wojennych jej autora, Erica Lomaxa. Powieść została zekranizowana w 2013 r. W role głównych postaci wcielili się m. in. Colin Firth, Nicole Kidman i Jeremy Irvine.
niedziela, 21 kwietnia 2019
Życzenia świąteczne
Szanowni Goście
bloga Weekendy w domu i ogrodzie!
Życzę Wam radosnych Świąt Wielkanocnych,
zdrowia, spokoju ducha, czasu na relaks, zadumę i odpoczynek
oraz
niezbyt mokrego śmigusa dyngusa.
Nie przejadajcie się zanadto 😉
Badylarka,
autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie
piątek, 19 kwietnia 2019
Napój orkiszowy
Hildegarda z Bingen uważała, że orkisz jest najlepszym zbożem. Nie tylko odżywia, ale też wzmacnia mięśnie, oczyszcza krew, uszczęśliwia i daje pogodę ducha. Dlatego stosowała dietę orkiszową wzmacniającą organizmy mniszek w okresie postu. Dziś wiemy, że orkisz zawiera wysokowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i sole mineralne. Wzmacnia też i stymuluje system immunologiczny. Dlatego polecam napój na bazie tego wartościowego zboża 😊
Składniki:
czwartek, 18 kwietnia 2019
Świąteczny pasztet z pomarańczowej soczewicy na Wielkanoc
Na pasztet z pomarańczowej soczewicy miałam ochotę od dawna. To bardzo wdzięczne ziarno, bo nie trzeba go moczyć i szybko się gotuje, a potem miksuje na idealnie gładką masę. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie jej natłuszczenie, bo inaczej wyjdzie coś suchego i bardzo sypkiego. Mój pasztet nie zawiera glutenu ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się zatem w diecie bezglutenowej i roślinnej. Ma mnóstwo różnych dodatków w postaci intensywnie pachnących przypraw oraz bakalii. W końcu to pasztet świąteczny przygotowywany z myślą o Wielkanocy 😃
Składniki:
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
czarnuszka,
cząber suszony,
dymka,
jabłko,
morele suszone,
olej lniany,
pasztet wega,
porzeczki z nalewki,
przepisy,
rozmaryn,
soczewica pomarańczowa,
śliwki wędzone,
wegańskie,
Wielkanoc
niedziela, 14 kwietnia 2019
Wiosenna rolada szpinakowa w wersji wegetariańskiej
Dawniej robiłam roladę jarmużową w wersji z tuńczykiem. Dziś pora na wyrazistą w smaku wersję wegetariańską z użyciem szpinaku. Roladę można podać np. w Wielką Sobotę. Ja ją przygotuję ponownie również z myślą o wytrawnym jedzeniu dla siebie w czasie zbliżających się Świąt.
Składniki:
Etykiety:
chrzan,
czosnek,
jajka,
mąka pszenna,
oliwki,
przepisy,
rolady zimne,
rzodkiewka,
szpinak,
twarożek,
wegetariańskie,
Wielkanoc,
zioła prowansalskie
Pieczone placki ziemniaczano-dyniowe
Przez ostatni tydzień byłam skazana na monotonne posiłki przygotowywane przez innych. Przyznam, że zatęskniłam za wyrazistymi smakami i różnorodnymi potrawami. Stąd pomysł na pieczone placki, do których zużyłam ostatnią dynię. Placki mogą być samodzielnym daniem. Za mną jednak od dawna chodził smak suszonych grzybów, więc plackom towarzyszył sos grzybowy.
Składniki (na 4 placki):
sobota, 13 kwietnia 2019
"Pierwszy telefon z nieba" Mitcha Alboma
Przy okazji lektury "Zaklinacza czasu" polecałam inne książki Mitcha Alboma. W mijającym tygodniu znów nie miałam okazji do dłuższego czytania, ale w tych krótkich momentach relaksu towarzyszyła mi kolejna książka pt. "Pierwszy telefon z nieba" tego autora.
niedziela, 7 kwietnia 2019
Orkiszowy chleb na zakwasie po królewsku
Pisałam już, że zbliżające się Święta inspirują i mobilizują mnie do opracowywania nowych i ciekawych przepisów. Dziś czas na niezwykle smaczny chleb o chrupiącej skórce i cudownym środku z dużą ilością ziaren. Przepis chodził mi po głowie od dawna i nareszcie przyszedł czas na dopracowanie i osiągnięcie wymarzonego celu 😊
Składniki:
Etykiety:
chleb na zakwasie,
chleb z ziarnami,
k. polska,
mąka orkiszowa,
melasa,
orzechy włoskie,
płatki owsiane,
przepisy,
siemię lniane,
słonecznik,
wegańskie
piątek, 5 kwietnia 2019
Warstwowa sałatka wielkanocna
Piękna, wiosenna pogoda sprzyja przygotowywaniu sałatek. Dziś przedstawiam pomysł, który świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sporo w niej zielonych dodatków, którymi są kiełki i mrożony groszek o intensywnym kolorze, którego nie da się zastąpić niczym innym.
Składniki:
Etykiety:
dymka,
groszek mrożony,
jajka,
k. polska,
kiełki rzodkiewki,
majonez,
oliwki,
pesto,
pieczarki marynowane,
przepisy,
rzeżucha,
rzodkiewka,
s. nabiałowe,
s. pieczarkowa,
ser żółty,
wegetariańskie,
Wielkanoc
Subskrybuj:
Posty (Atom)