piątek, 5 kwietnia 2019

Warstwowa sałatka wielkanocna

Piękna, wiosenna pogoda sprzyja przygotowywaniu sałatek. Dziś przedstawiam pomysł, który świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sporo w niej zielonych dodatków, którymi są kiełki i mrożony groszek o intensywnym kolorze, którego nie da się zastąpić niczym innym.




Składniki:

200 g pomarańczowego sera
5 łyżeczek pesto
300 g mrożonego groszku Hortex
dymka
5 jajek
5 łyżeczek majonezu
4 rzodkiewki
kiełki np. rzodkiewki, kozieradki, brokuła (użyłam połowę tacki z kiełkownicy)
ok. 100 g marynowanych małych pieczarek
kilka czarnych oliwek
kiełki rzeżuchy

  1. Groszek wyjąć z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowywaniem sałatki, by się rozmroził.
  2. Wrzucić groszek na osolony wrzątek i gotować ok. 2 minut od ponownego zawrzenia wody. Odcedzić i od razu przelać zimną wodą.
  3. Kiełki dobrze wypłukać i odstawić do osuszenia.
  4. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
  5. Ser pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na dnie przezroczystej salaterki.
  6. Ser posmarować pesto.
  7. Na pesto rozłożyć ostudzony groszek. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki.
  8. Jajka pokroić w kostkę. Wyłożyć na szczypiorek.
  9. Jajka posmarować majonezem.
  10. Na majonezie rozłożyć kiełki.
  11. Na kiełkach wokół salaterki ułożyć plasterki rzodkiewki, marynowane pieczarki kapeluszami w górę, a na środku ułożyć kilka czarnych oliwek.
  12. Udekorować kiełkami rzeżuchy.







Wiosenny konkurs od Matki Natury



3 komentarze:

  1. Nie wszystkie składniki mnie lubią - i wice wersa - ale nabrałam ochoty na warstwową z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy teraz taki urodzaj składników, że nie ma sensu się zmuszać do tych nielubianych ;)

      Usuń
    2. Zgadza się :)
      Dotyczy to składników, potraw, książek i wielu innych rzeczy :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.