Piękna, wiosenna pogoda sprzyja przygotowywaniu sałatek. Dziś przedstawiam pomysł, który świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sporo w niej zielonych dodatków, którymi są kiełki i mrożony groszek o intensywnym kolorze, którego nie da się zastąpić niczym innym.
Składniki:
200 g pomarańczowego sera
5 łyżeczek pesto
300 g mrożonego groszku Hortex
dymka
5 jajek
5 łyżeczek majonezu
4 rzodkiewki
kiełki np. rzodkiewki, kozieradki, brokuła (użyłam połowę tacki z kiełkownicy)
ok. 100 g marynowanych małych pieczarek
kilka czarnych oliwek
kiełki rzeżuchy
- Groszek wyjąć z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowywaniem sałatki, by się rozmroził.
- Wrzucić groszek na osolony wrzątek i gotować ok. 2 minut od ponownego zawrzenia wody. Odcedzić i od razu przelać zimną wodą.
- Kiełki dobrze wypłukać i odstawić do osuszenia.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
- Ser pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na dnie przezroczystej salaterki.
- Ser posmarować pesto.
- Na pesto rozłożyć ostudzony groszek. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki.
- Jajka pokroić w kostkę. Wyłożyć na szczypiorek.
- Jajka posmarować majonezem.
- Na majonezie rozłożyć kiełki.
- Na kiełkach wokół salaterki ułożyć plasterki rzodkiewki, marynowane pieczarki kapeluszami w górę, a na środku ułożyć kilka czarnych oliwek.
- Udekorować kiełkami rzeżuchy.
Nie wszystkie składniki mnie lubią - i wice wersa - ale nabrałam ochoty na warstwową z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńMamy teraz taki urodzaj składników, że nie ma sensu się zmuszać do tych nielubianych ;)
UsuńZgadza się :)
UsuńDotyczy to składników, potraw, książek i wielu innych rzeczy :)