Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
niedziela, 27 kwietnia 2025
sobota, 26 kwietnia 2025
Bezglutenowe gofry z nabiału
Pomysł na te gofry chodził mi po głowie od dawna. Ich postawą są składniki nabiałowe, a wypełniaczem jest mąka z prosa, nowość w mojej kuchni, którą bardzo polecam. Gofry są chrupiące z wierzchu. Mają natomiast bardziej wilgotną strukturę niż te klasyczne na mące pszennej.
czwartek, 17 kwietnia 2025
Życzenia i menu świąteczne
Zdrowia, radości, czasu na odpoczynek i zadumę, spokoju i szczęścia na ten świąteczny czas 🐣🐣🐣
Pod zdjęciem zamieszczam linki do polecanych przepisów na Święta
środa, 16 kwietnia 2025
Pasztet z soczewicy i selera
Na tegoroczną Wielkanoc upiekłam pasztet w przyjemnym kolorze. W całym mieszkaniu pięknie pachnie od niego kozieradką i soczewicą. Bardzo dobrze smakuje z rzodkiewkami i chrzanem. Słodkawy smak warzyw i soczewicy przełamuje kwaskowatość żurawin. Powierzchnia pasztetu jest chrupiąca, ale miąższ jest wilgotny, więc pieczeń świetnie się kroi i nie rozsypuje na boki.
Etykiety:
cebula,
czosnek,
jajka,
kozieradka,
marchew,
pasztet wege,
przepisy,
seler,
soczewica pomarańczowa,
wegetariańskie,
Wielkanoc,
żurawina suszona
piątek, 4 kwietnia 2025
Dahl w sosie pomidorowym
Od ostatniego przepisu z 18 stycznia tylko 2 weekendy spędziłam u siebie, więc nie było okazji na umieszczanie tutaj nowych postów. Odbyłam dużo podróży, również zagranicznych, a najlepsze jedzenie znalazłam w Polsce 😋😋 W jednej z wrocławskich restauracji zamówiłam dahl w sosie pomidorowym. Był bardzo ostry, ale pyszny 😋 Ja go ciut zmieniłam, dodając krem kokosowy, bo lubię połączenie pomidorów i kokosa.
Etykiety:
cebula,
chili,
d. wegańskie,
imbir,
jednogarnkowe,
k. indyjska,
kolendra,
kozieradka,
kumin,
mleko kokosowe,
przecier pomidorowy,
przepisy,
soczewica zielona,
wegańskie,
z. soczewicowa,
z. wschodnia
Subskrybuj:
Posty (Atom)