środa, 16 kwietnia 2025

Pasztet z soczewicy i selera

Na tegoroczną Wielkanoc upiekłam pasztet w przyjemnym kolorze. W całym mieszkaniu pięknie pachnie od niego kozieradką i soczewicą. Bardzo dobrze smakuje z rzodkiewkami i chrzanem. Słodkawy smak warzyw i soczewicy przełamuje kwaskowatość żurawin. Powierzchnia pasztetu jest chrupiąca, ale miąższ jest wilgotny, więc pieczeń świetnie się kroi i nie rozsypuje na boki.




Składniki:
300 ml pomarańczowej soczewicy
seler korzeniowy
marchew
duża cebula
3 jajka
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia
garść żurawin

  1. Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach. Zalać 400 ml wody i gotować, aż zniknie cały płyn.
  2. Seler i marchew obrać i pokroić na kawałki. Gotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  3. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zrumienić na patelni z 3 łyżkami oleju na palniku o małej mocy.
  4. Odcedzone i ostudzone warzywa zmiksować z cebulą i jajkiem.
  5. Piekarnik ustawić na 220 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
  6. Soczewicę połączyć z warzywami i jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kozieradką.
  7. Do masy dodać bułkę tartą i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszać.
  8. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Przełożyć do keksówki połowę masy. Ułożyć na niej szlaczki żurawiny. Przykryć drugą połową masy. Wyrównać powierzchnię.
  10. Wstawić pasztet do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200 stopni C. i piec jeszcze 45 minut.
  11. Pasztet wyjąć w formie na kratkę. Gdy nieco ostygnie, wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.