poniedziałek, 11 listopada 2024

Risotto z marchewką i groszkiem

Risotto to danie jednogarnkowe z odmian ryżu zawierających sporą ilość skrobi, dzięki której danie jest aksamitne. Jego smak zależy od dodatków oraz smaku wywaru. Robi się je zwykle w ok. 20 minut, dodając niewiele składników, jak to bywa w kuchni włoskiej. U mnie tym razem danie było bez wina, ale jeśli macie taką ochotę i danie przygotowujecie dla dorosłych, dolejcie ok. 100 ml, zanim wlejecie wywar.




Składniki (na 3 porcje):

niedziela, 10 listopada 2024

Sernik baskijski

Poniższy przepis na sernik baskijski przygotowany jest z myślą o osobach, które nie przepadają za słodyczami, ale od czasu do czasu mają na nie ochotę. Wypiek nie jest zbyt słodki, choć przypieczona i błyszcząca skórka może świadczyć inaczej. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, spróbujcie masę przed dodaniem skrobi i ewentualnie dajcie więcej cukru. Proporcje dotyczą też małej tortownicy, by sernik zjadać z przyjemnością, a nie z przymusu w obawie przed zmarnowaniem. To sernik, który bardzo szybko się robi i piecze. Nie potrzeba do niego przygotowywać żadnego spodu, więc spokojnie można podać ludziom z nietolerancją glutenu. Powinien mieć przypieczoną skórkę i rzadki środek, który ścina się podczas długiego trzymania w lodówce. Dzięki temu sernik jest wilgotny w środku. Polecam!

 


Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

sobota, 9 listopada 2024

Natasza Socha "Czarne owce. Opowieść o kobietach wiernych sobie"

W październiku rozpoczęła się akcja darmowych ebooków i audiobooków portalu CzytajPL. To akcja, na którą czekam z niecierpliwością co roku. Jedną z pierwszych książek, które wybrałam w tegorocznej edycji była książka Nataszy Sochy pt. "Czarne owce".




piątek, 8 listopada 2024

Rolada jarmużowa z twarożkiem

Tej jesieni rolady jarmużowe piekę co kilka tygodni. Świetnie się sprawdzają jako drugie śniadanie do pracy i na kolację. Nadzienie można przygotować dowolne. Mnie bardzo smakuje połączenie jarmużu i chrzanu, więc korzystam z niego najczęściej.




Składniki:

czwartek, 7 listopada 2024

Małgorzata Lebda "Łakome"

"Łakome" Małgorzaty Lebdy to kolejna książka, którą wybrałam w akcji darmowych ebooków portalu CzytajPL. Uprzedzam z góry, że nie jest to łatwa lektura i nie w każdym momencie życia można się z nią zmierzyć.




piątek, 1 listopada 2024

Kotlety jajeczne z jarmużem

Jesień oznacza otwarcie sezonu na jarmuż, który potrzebuje chłodnych nocy, by nabrać odpowiedniego smaku. To jedno z najzdrowszych warzyw, więc warto włączyć je na stałe do swojej diety. Mam wrażenie, że znów wraca do łask Polaków, bo w coraz większej liczbie sklepów można je bez problemu kupić. Jeśli macie swój ogródek, polecam zakupić nasionka i wysiać do gruntu pod koniec maja lub w czerwcu, a pod koniec lipca lub na początku sierpnia przesadzić w miejsce, z którego będzie można wygodnie korzystać jesienią i zimą.




Składniki:

czwartek, 31 października 2024

"Mgła" Anny Brzezińskiej

"Mgła" AnnyBrzezińskiej to pierwsza książka, po którą sięgnęłam w akcji darmowych ebooków portalu CzytajPL.




sobota, 19 października 2024

"Tylko nie życz mi spełnienia marzeń" Anny Strzelec

W wyborach lektur na rok kieruję się długością "leżakowania" książki w biblioteczce. Stąd wybór książki Anny Strzelec, spod pióra której czytałam wcześniej "Okno z widokiem na Prowansję". 




sobota, 12 października 2024

Śliwki pod bezglutenową kruszonką

Sezon na śliwki wkrótce się skończy, więc warto przygotować deser na bazie tych wartościowych owoców, zanim ich zabranie. Polecam upiec je pod bezglutenową, jaglaną kruszonką. Ten deser przygotowuje się szybko i małym nakładem pracy. Ciacho świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu 😋




Składniki:

sobota, 21 września 2024

Sałatka z surowym kalafiorem

Codziennie przejeżdżając obok bazaru widziałam piękne kalafiory. Jak podać kalafiora na surowo? Ja przygotowuję z niego sałatkę z wyrazistą fetą i żurawinami oraz aromatycznym dipem. Sałatka jest chrupka i świeża. Ilość składników można modyfikować według własnego gustu.




Składniki:

niedziela, 15 września 2024

Bakłażan z pomidorkami i serami

Co zrobić z dużą ilością pomidorków koktajlowych? Ja w tym roku zwykle przygotowuję je na ciepło. Są wtedy smaczniejsze, ale też zdrowsze, bo zawierają więcej likopenu naturalnego przeciwutleniacza neutralizującego działanie wolnych rodników. Gorące pomidorki wykorzystała ostatnio do nadziania bakłażanów. Powstała w ten sposób pyszna i efektowna przystawka na ciepło.




Składniki:

niedziela, 8 września 2024

"Winne wzgórze. Wiara" Doroty Schrammek

Kilka lat temu czytałam "Stojąc pod tęczą" Doroty Schrammek. Przeglądając biblioteczkę, zobaczyłam, że mam jeszcze jedną książkę tej pisarki. Ponieważ wtedy książka zrobiła na mnie wrażenie, postanowiłam powrócić do ponownych emocji.




sobota, 7 września 2024

Falafele z burakiem

Przygotowywanie ciepłych posiłków wegetariańskich lub wegańskich bywa czasem wyzwaniem. Z reguły zajmują one więcej czasu niż dania mięsne. Są jednak dania, na które warto poświęcić trochę czasu. Do takich należą falafele, czyli chrupiące i aromatyczne kulki z ciecierzycy. Przepis na klasyczne falafele publikowałam tutaj w drugim roku istnienia bloga. W tym roku podczas urlopowego wypadu ze znajomymi do Krakowa miałam przyjemność zjeść sałatkę z buraczanymi falafelami. To było niebo w gębie i wielka radość dla oka. Podejrzewam, że w restauracji falafele były smażone we frytownicy. Ja jej nie mam, więc moje nie są idealnymi kulkami. Ale smakują obłędnie 😋😋😋




Składniki:

piątek, 6 września 2024

Pomarańczowa pieczeń z cukinią

Powrót do pracy oznacza u mnie powrót do kanapek. A najchętniej jadam je z domową pieczenią warzywną 😋 Dziś zapraszam na przepyszną wersję z cukinią, czerwoną soczewicą i marchewką. Dobrze odciśnięte warzywa, a potem pieczenie oznaczają odparowanie płynu i brak konieczności używania np. bułki tartej, by pasztet się związał. Świetnie smakuje z plastrami pomidora.




Składniki:

sobota, 31 sierpnia 2024

Rolada cukiniowa z kurkami

Rolady wytrawne to rodzaj gotowych kanapek, do których można przemycić niemal wszystko. Ja je bardzo lubię nie tylko za smak i wygląd, ale też za szybkość wykonania i zdrowe produkty. Poniższy przepis można potraktować jako inspirację, przygotowując farsz według uznania z dowolnych składników.




Składniki:

piątek, 30 sierpnia 2024

Bakłażan w panierce

Dzisiejsze danie jest przykładem tego, że smak człowieka się zmienia. Przed laty mieszkałam nad restauracją, w której karcie znajdowały się dania z bakłażana. Jego zapach docierał do mieszkania przez otwarte okna i to była dla mnie męczarnia. Potem próbowałam kilka razy sprawdzonych przepisów i za każdym razem dania były dla mnie niejadalne, ale innym bardzo smakowały. Potem jadałam bakłażana na różnych konferencjach, najczęściej w postaci chłodnego ratatouille. Po ponad 15 latach od gotowania tego warzywa w swojej kuchni, spróbowałam tego ponownie. Tym razem jednak bakłażany pochodzą z mojego ogródka, a nie ze sklepu. Dzisiaj dzielę się łatwym przepisem. Wkrótce pojawią się nowe 😃




Składniki:

czwartek, 29 sierpnia 2024

Aromatyczny omlet z pomidorem

Lubicie śniadania na ciepło? Ja bardzo, nawet latem. I lubię celebrować dłuższe przygotowanie tego śniadania, więc robię je wtedy, gdy nie muszę gonić rano do pracy. Zaproponowany dziś omlet różni się od klasycznego, bo chodzi w nim o warstwy, między którymi znajdują się plastry pomidorów. Warto podkreślić, że pomidory poddane obróbce cieplnej mają więcej dobroci niż świeże pomidory, więc jeśli macie chwilę czasu o poranku zaserwujcie sobie taki omlet na dzień dobry.




Składniki

niedziela, 18 sierpnia 2024

Przekąska z pomidorków koktajlowych

Tego lata po pieczeniu czegoś w piekarniku, wykorzystuję jego nagrzanie do przygotowania pomidorków koktajlowych. Można ich użyć jako przekąskę, dodatek do kanapek lub dań głównych lub jako samodzielne danie podane np. z pajdą chleba.




Składniki:

"Królowa Saby" Ewy Kassali

Po lekturze trylogii "Poszukiwacze" Luisa Montero Manglano wybór co do kolejnej książki był jednoznaczny 😃 Skoro tytułowi bohaterowie poszukiwali stołu króla Salomona i musieli zmagać się z konkurencją realizującą projekt o nazwie Lilith zidentyfikowaną przez autora z czarownicą, którą miała być królowa Saby, nie było wyjścia - trzeba było wybrać "Królową Saby" autorstwa Ewy Kassali.




sobota, 17 sierpnia 2024

"Miasto świętych mężów" Luisa Montero Manglano

Jak się powiedziało A i B, to należy powiedzieć również C 😉 Więc jeśli przeczytało się "Stół króla Salomona" i "Łańcuch proroka", to wypadało przeczytać ostatnią część serii "Poszukiwacze" Luisa Montero Manglano. 




piątek, 16 sierpnia 2024

Keczup

Ten rok jest wyjątkowo udany, jeśli chodzi o uprawę pomidorów. Owocują bardzo obficie, a zaraza ziemniaczana pojawia się dopiero teraz. Dlatego przetworów pomidorowych robię w tym roku bardzo dużo. I dlatego keczup robię z pomidorów, a nie jak dotychczas z pomidorów i cukinii.




Składniki:

czwartek, 15 sierpnia 2024

Ciasto jaglane z jabłkami

Dawno nie było tu przepisu na ciasta 😉 Pierwsze tegoroczne jabłka sprawiły, że nabrałam na nie ochotę. Podczas przerabiania warzyw na przetwory ręce mam pełne roboty i nieco zawaloną kuchnię, więc na dzisiejsze święto postanowiłam upiec ciasto, które szybko się przygotowuje i nie zabiera ono zbyt dużo miejsca. Przy okazji wykorzystałam resztkę mąki jaglanej, więc wyszło bezglutenowo i trochę dietetycznie 😉😋




Składniki:

niedziela, 11 sierpnia 2024

"Łańcuch proroka" Luisa Montero Manglano

Tak mnie zaintrygowała niedawna lektura "Stołu króla Salomona", że postanowiłam poznać dalsze losy Tirsa Alfaro w drugim tomie serii "Poszukiwacze". Poza tym ciekawa byłam, w który region tym razem zabiorze mnie autor.




sobota, 10 sierpnia 2024

"Randka pod jemiołą" Agnieszki Olejnik

Miałam już trochę dość sensacji i wątków kryminalnych. Dlatego sięgnęłam po polską, sprawdzoną literaturę i książkę Agnieszki Olejnik pt. "Randka pod jemiołą". Nie ukrywam, że mroźna okładka też trochę kusiła podczas sierpniowych upałów 😉




piątek, 9 sierpnia 2024

"Wielkie kłamstewka" Liane Moriarty

Na czas urlopu zaplanowałam czytanie grubych książek, które od jakiegoś czasu zalegają w mojej biblioteczce. Do tych pozycji zaliczam też "Wielkie kłamstewka" Liane Moriarty.




czwartek, 1 sierpnia 2024

"Stół króla Salomona" Luisa Montero Manglano

Seria "Poszukiwacze" Luisa Montero Manglano czekała w mojej biblioteczce już bardzo długo. I jeszcze pewnie by czekała, gdyby nie lektura "Ogrodu kobiet" Carli Montero, siostry Luisa.




poniedziałek, 29 lipca 2024

Sos z pomidorów i cukinii

W tym roku cukinia i pomidory rosną jak szalone. W ciągu niemal dwóch tygodni te pierwsze wyrosły na wielkie okazy, które wykorzystuję do robienia sosów na zimę, smażenie placków i pieczenie wytrawnego ciasta z ziemniaków i cukinii. W tym roku postanowiłam nieco ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania sosu, o czym napisałam niżej. Sos można będzie zimą doprawić do smaku ziołami, na które przyjdzie wtedy ochota. Jest na tyle gęsty, że można go potraktować jak keczup czy sos do pizzy.




Składniki (na 10 słoików o pojemności 370 ml):

niedziela, 28 lipca 2024

"Oddam ci słońce" Jandy Nelson

Już nie pamiętam, od kiedy mam w biblioteczce "Oddam ci słońce" autorstwa Jandy Nelson. W każdym razie na czas wakacji zaplanowałam czytanie zaległości, a w wyborze trochę pomogła mi ejotek, blogerka książkowa, w swoim wyzwaniu na lipiec.




niedziela, 30 czerwca 2024

"Bądź zdrowa, Lizbono" Any Veloso

Ana Veloso jest niemiecką pisarką, która osadza fabuły swoich książek w krajach z językiem portugalskim jako językiem urzędowym. Pisze głównie romanse, ale bardzo silnie osadza je w sytuacji politycznej Brazylii ("Zapach kwiatów kawy", "Dziewczyna znad Rio Paraiso") czy Portugalii, jak to jest w przypadku "Bądź zdrowa, Lizbono".




niedziela, 2 czerwca 2024

Kotlety gryczane z niespodzianką

Bywają dni, gdy lubię zrobić jakieś kotlety na zapas. Dobre są do tego wszelkiego rodzaju kotlety mielone, m. in. z kaszy gryczanej. Są świetne po usmażeniu pierwszego dnia i w następne po odgrzaniu w jakimś sosie. Dlatego ratują mnie podczas pracowitych weekendów, oczywiście jeśli wcześniej ktoś ich nie wyje, bo nie dość, że wybornie smakują, to też pięknie pachną i kuszą nawet zdeklarowanych mięsożerców 😉😃😋




Składniki (na 8 kotletów):

sobota, 1 czerwca 2024

czwartek, 30 maja 2024

Wegański gulasz ze szparagami

Dzisiejszy świąteczny czas sprzyja przygotowaniu pysznych posiłków, na które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu.




Składniki:

"Marzyłam o Afryce" Kuki Gallmann

Książka Kuki Gallmann pt. "Marzyłam o Afryce" długo leżała w mojej biblioteczce, czekając na przeczytanie. Może dlatego, że wciąż żywe mam wspomnienia z lektury "Pożegnanie z Afryką" Karen Blixen i filmu ze wspaniałą Meryl Streep. A może dlatego, że do niej po prostu trzeba dojrzeć, by zrozumieć kwestię trudnych pożegnań.



czwartek, 16 maja 2024

"Listy i szepty" Agnieszki Olejnik

Po serii "Jak pies z kotem" Liliany Fabisińskiej postanowiłam przeczytać książki pisarki, która mnie nie zawodzi. A ponieważ niedawno zaintrygowało mnie zakończenie "Cudów i cudeniek", to wiadomo było, że sięgnę po "Listy i szepty" 😀



"Zielarnia nad Sekwaną" Liliany Fabisińskiej

Po lekturze "Werandy na Czarcim Cyplu" postanowiłam poprawić sobie wrażenia i przeczytać od razu ostatni tom serii "Jak pies z kotem", czyli "Zielarnię nad Sekwaną" Liliany Fabisińskiej.



"Weranda na Czarcim Cyplu" Liliany Fabisińskiej

Po niedawnej lekturze "Chłopca w pasiastej piżamie" potrzebowałam jakiejś luźnej i niewymagającej lektury. Ponieważ zaczęłam kiedyś cykl "Jak pies z kotem" Liliany Fabisińskiej, wypadało ją dokończyć i to zdecydowało o wyborze "Werandy na Czarcim Cyplu".




niedziela, 12 maja 2024

Wiosenna szakszuka

W ubiegłym tygodniu posadziłam sadzonki pomidorów, więc czas na robienie dla nich miejsca w piwnicy. Jeden ze słoików przecieru pomidorowego użyłam do zrobienia szakszuki - pysznego śniadania na bazie jajek gotowanych w pomidorach. Wybrałam typowo wiosenne dodatki i było przepysznie 😋😋😋




Składniki:

czwartek, 2 maja 2024

Sos miodowo-musztardowy np. do potraw z grilla

Sos miodowo-musztardowy gości na naszym stole od kilku lat przy każdej niemal posiadówce i za każdym razem, gdy przygotowujemy obiad z grilla. Jest dziecinnie łatwy, nie tylko dlatego że przepis dostałam od dziecka 😀😉 Świetnie nadaje się jako dressing do sałaty i jako sos do taco czy tortilli. Pasuje do serów i mięs.




Składniki:

poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Wieloziarniste ciastka bez cukru i glutenu

Ostatnio praca zawodowa zdominowała moje życie. Niektóre wyzwania wcześniej sobie zaplanowałam, ale pojawiły się nowe, które okazały się niezwykle czaso i pracochłonne. Ratunkiem była oczywiście kawa, która swoim zapachem i smakiem sprawia, że dzień i obowiązki stają się nieco mniej męczące i wydają się realne do wykonania. Każdy wielbiciel tego smaku i aromatu znajdzie duży wybór kaw w sklepie Coffeedesk według swoich preferencji. A jak kawa, to oczywiście małe co nieco do niej 😋😋😋 Stąd pomysł na wieloziarniste ciastka, które mogą stać się osobnym posiłkiem na początek dnia. W ciastkach znalazło się podwójne espresso, które można zakupić w sklepie www.coffeedesk.pl i mnóstwo ziaren. Ciastka nie zawierają glutenu i cukru, więc można je jeść prawie bezkarnie 😉😃




Składniki (na 8 ciastek):

sobota, 27 kwietnia 2024

"Chłopiec w pasiastej piżamie" Johna Boyne'a

John Boyne pisze książki, które zostają we mnie na lata. Dlatego też Jego twórczość sobie dawkuję. "Chłopca w pasiastej piżamie" znałam do tej pory z amerykańsko-brytyjskiego filmu Marka Hermana z 2008 r. Książka powstała 2 lata wcześniej.




piątek, 12 kwietnia 2024

"Sąsiednie kolory" Jakuba Małeckiego

Po lekturze "Nikt nie idzie" Jakuba Małeckiego obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś sięgnę po książkę tego pisarza. I tak się stało...





"Przysługa" Anny Karpińskiej

To moje drugie spotkanie z twórczością Anny Karpińskiej po "Odnajdę Cię"). Być może nie ostatnie. Książkę przeczytałam w lutym, ale dopiero teraz dzielę się swoim zdaniem o niej 😉😊




wtorek, 2 kwietnia 2024

Jak przesadzać anturium?

W założeniu powstawania tego bloga było m. in. publikowanie postów poradnikowych związanych z uprawą przeróżnych roślin. Jest ich kilka i zwykle wiążą się z roślinami w ogrodzie. Dziś o anturium, roślinie, które pojawiła się u nas w domu wiele wiele lat temu i której kwiat bardzo lubię, wbrew zdaniu jakie miały bohaterki niedawno przeczytanej "Pracowni dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz. Kwiatem jest zielony, żółty lub biały element (kolba) wystający ponad czerwone liście wabiące zapylacze.




"Pracownia dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz

Pogoda w miniony, świąteczny weekend tak przyjemnie nastrajała, że w wyborze lektury na ten czas kierowałam się głównie optymizmem. "Pracownia dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz nadała się do tego idealnie 😊




czwartek, 28 marca 2024

Pieczeń/pasztet z warzyw korzeniowych na Święta

Ostatnio dość często rzucały mi się w oczy różne pasztety przygotowywane przez blogerów i nie tylko z okazji zbliżających się Świąt, więc i ja postanowiłam upiec coś podobnego. W moim przypadku musi to być pieczeń wegetariańska. A że ostatnio znalazłam bardzo ładne warzywa korzeniowe, to właśnie one stały się podstawą pysznej i lekko słodkiej pieczeni, którą można podać na co dzień i od święta.




Składniki (na keksówkę o długości 25 cm):

środa, 27 marca 2024

"Cuda i cudeńka" Agnieszki Olejnik

Po lekturze "Jestem żoną szejka" Laili Shukri musiałam jakoś ochłonąć od niepotrzebnych emocji, infantylnych postaci i słabego stylu pisarskiego. Dlatego sięgnęłam po książkę sprawdzonej polskiej pisarki - Agnieszki Olejnik.




poniedziałek, 25 marca 2024

"Jestem żoną szejka" Laili Shukri

Wiele lat temu przeczytałam książkę o kobiecie, która wyszła za Araba. Historia opisana w powieści tak mnie poruszyła, że nie chciałam później czytać podobnych pozycji, by nie przeżywać znów tego samego rozdarcia. A jednak "Jestem żoną szejka" tak długo czekała w biblioteczce, że pomyślałam, by tamte wspomnienia odczarować.




piątek, 22 marca 2024

Bezglutenowe pieczywo wieloziarniste z pomidorami i oliwkami

Po pierwszym upieczeniu pieczywa na twarogu nie byłam zadowolona z jego smaku, a jeszcze bardziej przeszkadzało mi w nim śluzowate siemię lniane. Jednak sam pomysł tak szybkiego pieczywa jest dla mnie zbawienny w niedzielne wieczory, gdy po podróży muszę przygotować pieczywo na kanapki w poniedziałek rano. Dlatego przygotowałam mieszankę ziaren, która bardziej mi odpowiada i dodałam do niej składniki o wyrazistym smaku. Zrezygnowałam z soli i spulchniacza. I w ciągu 70 minut uzyskałam charakterne pieczywo o chrupkiej skórce 😋




Składniki:

środa, 20 marca 2024

Pieczeń z brokułów i selera

Ostatnio dość często podaję na obiad brokuły i zostają mi głąby. W pandemię przekonałam się, że warto je wykorzystywać. Do tej pory robiłam z nich placki, a ostatnio przygotowałam pieczeń a la tarciuch. Świetnie sprawdziła się na kanapkach 😋




Składniki:

niedziela, 17 marca 2024

Pieczywo bez mąki

Długo zwlekałam z przygotowaniem tego pieczywa, a namawiano mnie na nie jeszcze dłużej 😉W sieci krąży jako chleb bez mąki. Dla mnie to owszem pieczywo , ale jednak nie chleb. Czy smaczny? Pozostawiam indywidualnemu osądowi. Jedno jest pewne - ma niesamowicie chrupiącą skórkę i cudownie pachnie 😋



Składniki: