Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
niedziela, 27 września 2020
Tawcze grawcze
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
chili,
cząber,
czosnek,
czubryca czerwona,
d. wegańskie,
fasola,
k. macedońska,
natka pietruszki,
papryka,
pomidory,
przepisy,
wegańskie
sobota, 26 września 2020
Pęczak z bakaliami i karmelizowanymi gruszkami
Jesień mamy od kilku dni i naszła mnie ochota na sezonowe i ciepłe śniadanie z gruszkami w roli głównej. Został mi pęczak z poprzedniego dnia, więc postanowiłam wykorzystać go jako dodatek do owoców. W krótkim czasie wyszło naprawdę pyszne sezonowe śniadanie.
niedziela, 20 września 2020
Jesienne bułki do burgerów
Dzisiejszy przepis jest efektem wielu przeróżnych wypieków bułek do burgerów. Dotychczas każdy z wypróbowanych przeze mnie przepisów z sieci nie nadawał się do tego, by go powtórzyć, a tym bardziej podzielić się nim na moim blogu. Szukałam bułek, które nie byłyby zbyt puchate i były wytrawne, bo większość publikowanych w internecie przepisów to bułki - jak dla mnie - zbyt słodkie i przez to nienadające się do połączenia z wytrawnymi kotletami. Postanowiłam opracować własny przepis na idealne bułki do burgerów. Po roku prób i błędów udało się! 😊 Dziś zapraszam na bułki w wersji jesiennej lub późno letnie.
sobota, 19 września 2020
Burgery z grzybami
Spory zapasik świeżych, własnoręcznie zbieranych grzybów inspiruje do wymyślania kolejnych dań. Przyznaję, że rydze i maślaki najbardziej lubię prosto z patelni i dlatego pomyślałam, że z powodzeniem mogą zastąpić kotlety do klasycznych burgerów, które przygotowałam ostatnio na późne śniadanie.
Składniki (na 4burgery):
środa, 16 września 2020
Stromboli z grzybami leśnymi
Planowałam taki śniadanie przygotować sobie w sobotni poranek, ale nadarzyła się okazja, by je zrobić wcześniej. Jeśli macie zapas grzybów, polecam wykonanie tego stromboli, czyli zwiniętej pizzy pomysłu włoskich imigrantów w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od wulkanu we Włoszech, więc ser powinien się z niej wylewać jak lawa z wulkanu. Mnie sytuacja chwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam go niezbyt dużo. Danie nie traci przez to na smaku i aromacie. A to za sprawą ziół i innych pachnących dodatków.
Etykiety:
bazylia,
cebula,
czosnek suszony,
d. grzybowe,
drożdże,
gotowa kanapka,
grzyby,
k. włoska,
masło,
mąka pszenna,
oregano suszone,
pizza,
przepisy,
rolady wytrawne,
rolady zimne,
rozmaryn,
rukola,
ser żółty
poniedziałek, 14 września 2020
Kifli
Na wrzesień Amber zaproponowała wypiek węgierskich rogalików Kifli według przepisu Małgosi z Akacjowego bloga. Jak napisała Amber w zaproszeniu do piekarni, receptura, według której mieliśmy piec Kifli, sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją. W dniu wypiekania rogaliki są chrupiące i bardzo kuszą, by po nie sięgnąć. Na zdjęciu jest połowa tych, które wypiekałam 😉 i które zastałam po powrocie z grzybobrania, w czasie którego rogaliki miały stygnąć 😉 B. - dziękuję za wyrobienie ciasta w Twoim "wariacie" 😊
Składniki (na 10 sztuk):
sobota, 5 września 2020
Torcik Kilimandżaro z jabłkami (bez żelatyny)
Ciasto siostry Anastazji o nazwie Kilimandżaro od dawna chciałam upiec, ale zawsze miałam obawy, że jest przy nim dużo pracy i trzeba mu poświęcić sporo czasu. Ostatnio jednak nabrałam na nie takiej ochoty, że nareszcie się zmobilizowałam 😊 A ponieważ mam co świętować, przygotowałam je w formie tortu. Od pewnego czasu preferuję pieczenie ciast w mniejszych ilościach. Nie inaczej jest i w przypadku torciku Kilimandżaro. W ten sposób nie ma kłopotu, że ciasto się znudzi i jakiś kawałek się zestarzeje. Zapraszam na pyszne i efektowne ciasto z jabłkami 😋
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
Etykiety:
agar,
ciasta przekładane,
cukier puder,
cukier waniliowy,
cynamon,
cytryna,
jabłko,
jajka,
jogurt grecki,
kasza manna,
limonka,
masło,
mąka pszenna,
przepisy,
specjalne okazje,
tort,
twaróg,
wegetariańskie
środa, 2 września 2020
Pizza bianca z boczniakami
Wczorajszy dzień należał do takich, które są pełne nowości i wrażeń. Inne były też posiłki, bo pizzy z białym sosem, czyli pizzy bianca, nigdy wcześniej nie robiłam (poza nieudaną próbą upieczenia pizzy z sosem carbonara wieki temu). Swoim przepisem odbiegłam od klasyki, bo zaproponowałam wiele dodatków, by było na bogato w tym dziwnym dniu. Wyszła łagodniejsza w smaku od klasycznej margherity czy jakiejkolwiek innej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Myślę, że będę piec ją częściej, bo jest bardziej pożywna. Lekkości tej pizzy nadaje dodatek pomidorków koktajlowych. Nie żałujcie ich sobie 😉😋
Etykiety:
boczniaki,
cebula,
czosnek,
drożdże,
k. włoska,
mąka pszenna,
mozzarella,
oregano suszone,
pizza,
pomidorki koktajlowe,
przepisy,
ricotta,
rozmaryn suszony,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Posty (Atom)