Spory zapasik świeżych, własnoręcznie zbieranych grzybów inspiruje do wymyślania kolejnych dań. Przyznaję, że rydze i maślaki najbardziej lubię prosto z patelni i dlatego pomyślałam, że z powodzeniem mogą zastąpić kotlety do klasycznych burgerów, które przygotowałam ostatnio na późne śniadanie.
Składniki (na 4burgery):
4 bułki na burgery (u mnie własnej roboty w wersji jesiennej według tego przepisu)
12 dużych kapeluszy rydzów lub maślaków
duży, mięsisty pomidor
cebula
sałata lodowa
2 garści rukoli
4 łyżki majonezu
olej do smażenia
sól
- Oczyszczone rydze lub maślaki (bez trzonków) obsmażyć na rozgrzanym oleju po 2 razy od wierzchniej strony i spodniej strony na palniku o średniej mocy (grzyby mają zmięknąć i się obgotować w wypływającym soku, a nie spalić na chrupko). Pod koniec smażenia posolić. Wyjąć na talerzyk.
- Bułki przekroić i posmarować obie połówki majonezem.
- Na dolnej części bułki ułożyć liście sałaty lodowej, potem grzyby, plaster pomidora, krążki cebuli, a na koniec rukolę.
- Przykryć wierzchnią częścią bułki i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.