sobota, 31 marca 2018

Życzenia Wielkanocne

Radosnych Świąt Zmartwychwstania Pana! 
Zdrowia, spokoju, optymizmu, 
miłych rodzinnych spotkań, 
pięknej wiosennej pogody 
oraz 
czasu na zaspokojenie ciała i  ducha.

Wesołego Alleluja!

Badylarka,
autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie



piątek, 30 marca 2018

Koktajl z ananasem i selerem oraz "Po nitce do szczęścia"

Ładniejsza pogoda natchnęła mnie do rozpoczęcia wiosennego detoksu. Najchętniej w takiej sytuacji sięgam po warzywa i owoce, by przygotować z nich koktajl, który stanowi jeden z posiłków w ciągu dnia. Koktajl może mieć różną konsystencję - albo do wyjadania łyżeczką, albo do popijania.




Składniki (na 1 lub 2 szklanki):

Bułki zwijane ze śledziem

Te bułki są moją improwizacją na temat śledzi, które uwielbiam. Muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona efektem, bo nie spodziewałam się tak świetnego wypieku. Ze względu na swój "farsz" są gotowym daniem i niczego więcej do nich nie trzeba, choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku bułek.




Składniki:

niedziela, 25 marca 2018

Roladki z kurczaka z pesto i "Podarunek"

Mimo rannego przymrozku dzisiejsza niedziela palmowa okazuje się naprawdę wiosenna 😊 Jest na tyle słonecznie i ciepło, że na balkon wystawiłam doniczkę z młodziutki siewkami sałat. Wiosna zagościła też na moim stole daniem, które z powodzeniem można podać również przy okazji świąt. Jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i bardzo aromatyczne.




Składniki (na 4 porcje):

niedziela, 18 marca 2018

Indyjski sambar i "Marzenia szyte na miarę"

Ranek przywitał nas dziś temperaturą -13 stopni Celsjusza. Mróz łapał mocno za nogi, a silny wiatr dodatkowo spotęgował odczuwanie chłodu na twarzy. Ranne przemarznięcie i opóźniony powrót z wyjazdu (pseudokibice jechali na mecz i jakoś niespecjalnie się spieszyli, bo wciąż wychodzili ze swego pociągu, powodując opóźnienie mojego pociągu) sprowokowały mnie do przygotowania rozgrzewającej i bardzo sycącej zupy warzywnej z południa Indii serwowanej tam... na śniadanie. Przygotowałam spory garnek, więc będzie jeszcze na jutro po pracy 😊 To jednogarnkowe danie polecam nie tylko weganom i ludziom unikającym glutenu.




Składniki (na 5-6 porcji):

sobota, 17 marca 2018

Dyniowy makaron bez jajek i "Motyl"

Makaron dyniowy był dla mnie całkowitym eksperymentem w pewien swobodny weekend. Zostało mi trochę pieczonej dyni i natchniona cudownym filmem pt. "Paryż może poczekać" postanowiłam zrobić coś niestandardowego. W przepisie nie znajdziecie żadnych proporcji, bo w przypadku robienia makaronu trudno je zastosować, zwłaszcza że wilgotność mąki i powietrza bywa bardzo różna w zależności od pory dnia czy roku.




Składniki:

poniedziałek, 12 marca 2018

Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni

W marcowej piekarni Amber i Gucio (klik!) zaproponowali przepis na pyszny i łatwy chleb z LiveJournal. Chleb - jak to chleb na zakwasie - jest bardzo aromatyczny i ma chrupiącą skórkę. Miękisz mojego wypieku jest zdecydowanie bardziej zwarty niż chleb w poście zapraszającym do udziału w piekarni, bo użyłam mąki typu 750. Piekłam jeden bochenek z połowy zaproponowanych składników.




Składniki (na 2 duże chleby):

niedziela, 11 marca 2018

Kolorowe, bezglutenowe placki z oscypkiem i "Marzenia Kaliny"

Piękna pogoda sprawiła, że zaczęłam już wiosenne porządki. Zaczęłam opróżniać pojemniki z zeszłorocznymi warzywami i posprzątałam lodówkę z różnych resztek. W ten sposób znalazłam kawałek zapomnianego oscypka. Pomyślałam o zrobieniu placków podobnych do tych, jakie podaje się na Litwie, ale nie kupiłam wczoraj ziemniaków 😉 Stąd dodatek innych warzyw, wśród których znalazła się pieczona dynia. Ona sprawiła, że nie trzeba było dodawać mąki.




Składniki:

sobota, 10 marca 2018

Pieczarkowa zapiekanka z dzieciństwa

Nie jadam ulicznych fastfoodów, ale w dzieciństwie uwielbiałam zapiekanki z pieczarkami, które kupowało się w drodze ze szkoły za 5 zł. Kieszonkowego nie dostawałam, więc jadałam je od czasu do czasu za pieniądze zarobione za sprzedane butelki lub zbieranie malin latem. Czasem groszem sypnął stryj lub ciocie. Smakowały wybornie, a jak pachniały! Hmmm... rozmarzyłam się 😊 Sprzątając lodówkę, znalazłam kilka zapomnianych pieczarek i przypomniał mi się tamten smak, który postanowiłam odtworzyć w domowym zaciszu.




Składniki (na 2-3 osoby):

piątek, 9 marca 2018

Ryżowa sałatka ze śledziem na Wielki Post i "Apetyt na więcej"

W okresie Wielkiego Postu na moim stole częściej goszczą ryby, a wśród nich śledzie. Przepisów na nie znajdziecie na tym blogu sporo w odpowiedniej zakładce (klik!). Niżej podaję kolejną bezglutenową propozycję, którą można zapakować do lunch boxu i zabrać do pracy. 




Składniki:

niedziela, 4 marca 2018

Bagietki midi i "Dwie niedźwiedzice"

Bagietki są bułkami, które świetnie pasują jako dodatek do różnych dań np. do zup, ale też są podstawą różnego rodzaju zapiekanek. W czasie ich pieczenia po mieszkaniu roznosi się niesamowity zapach. Mają chrupką skórkę i miękki miąższ, więc trudno się im oprzeć. A gdy sczerstwieją, stanowią dobrą bazę pod zapiekanki.




Składniki (na 4 bagietki):