Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
niedziela, 24 kwietnia 2022
Zapiekanka pieczarkowa à la quiche
Etykiety:
cebula,
ciasto filo,
czosnek,
estragon suszony,
jajka,
kukurydza z puszki,
pieczarki,
przepisy,
ser z niebieską pleśnią,
śmietana,
tarta wytrawna,
wegetariańskie,
zapiekanka
"Wiosna zaginionych" Anny Kańtoch
"Wiosnę zaginionych" Anny Kańtoch poznałam w ubiegłym roku dzięki akcji darmowych ebooków i audiobooków portalu CzytajPl. Jednak maniera i czytanie jakby od niechcenia Ewy Kasprzyk spowodowały, że w 1/3 książki zrezygnowałam z dalszego słuchania. Ta barwa głosu i sposób mówienia, jakby miała jedzenie w ustach odbierają przyjemność słuchania tego niebanalnego kryminału. Musiałam zatem odczekać kilka miesięcy, by zmalało tamto nieprzyjemne wrażenie.
"Śniadanie na skale" Iwony Walczak
"Śniadanie na skale" to pierwsze moje spotkanie z twórczością Iwony Walczak. W biblioteczce czeka jeszcze jej "Malinowa trufla". "Śniadanie..." czekało kilka lat na przeczytanie. Ciekawe co będzie z "Malinową truflą"... 🤔🤔🤔
poniedziałek, 11 kwietnia 2022
Mazurek kajmakowy
Choć pochodzę z rejonu, w którym na Wielkanoc nie piecze się mazurków i choć nie przepadam za słodyczami, to smak masy kajmakowej i krówek uwielbiam. Zawsze kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Wyjątkowo w tym roku zamierzam na świąteczny stół podać mazurek kajmakowy. Jego przygotowaniem można zająć się wcześniej bez obawy, że zepsuje się do Świąt. Wystarczy tylko przechować go w folii, by się nie wysuszył.
sobota, 9 kwietnia 2022
Musztarda ziarnista domowej roboty
Wykonanie własnej musztardy jest bardzo łatwe, o czym mało kto wie. Ba! Są osoby, które nie wiedzą, z czego się ją robi. A to niedobrze, bo jej główny składnik zawiera alergeny. Ważne są proporcje składników płynnych do suchych, dokładne wymieszanie, a potem czekanie aż musztarda "dojrzeje". Można użyć dowolnych płynów. Ja lubię stosować kompoty z owoców zebranych latem. Za pierwszym razem proponuję nie używać żadnych przypraw. Trzeba pamiętać, że gorczyca, z której robi się musztardę, jest dość pikantna i wyrazista w smaku. Musztardę lepiej doprawić potem, gdy zajdzie taka potrzeba.
"Życie jak w Tochigi na japońskiej prowincji" Anny Ikedy
Lubicie czytać o innych kulturach? A jak kojarzą Wam się Japończycy? W Polsce goszczą oni często i łatwo ich rozpoznać po wręcz maniakalnym fotografowaniu wszystkiego i siebie na tłach, które Polakom nie przyszłyby do głowy. Poza tym to naród bardzo hermetyczny, na tyle zamknięty i dumny, że nie uczy się języków obcych. Żeby się z nimi dogadać i zrozumieć, trzeba nauczyć się języka japońskiego. Te cechy Japończyków znałam wcześniej, z a książki Anny Ikedy pt. "Życie jak w Madrycie Tochigi na japońskiej prowincji" można dowiedzieć się o nich znacznie więcej. Zapraszam 😊
piątek, 8 kwietnia 2022
Chleb z naczynia żaroodpornego
Zazwyczaj na tym blogu publikuję przepisy na szybkie i łatwe chleby na zakwasie, które można nastawiać wieczorem lub rano przed pracą i wypiekać bez dodatkowych czynności po kilku godzinach. Dzisiejszy chleb jest inny. Opady śniegu w miniony weekend i mnóstwo błota pośniegowego na chodnikach i na brzegach przejść dla pieszych spowodowały, że nie miałam ochoty na spacery grożące kontuzją. Czas spędzony w domu postanowiłam wykorzystać na przygotowanie wyjątkowego chleba na zakwasie. Ciasto musi najpierw wyrastać i dojrzewać kilka godzin, a potem jeszcze kilka razy go poskładać, by wyrastało ponownie, a na koniec piec tak, by jeszcze bardziej wyrosło i pięknie popękało, ale skórka nie była twarda i nadmiernie spieczona.
poniedziałek, 4 kwietnia 2022
Wegańskie placki z soczewicą i manną wg Weganona
Najnowsza książka Pawła Ochmana pt. "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" od pewnego czasu znajduje się w mojej kulinarnej biblioteczce. W weekend miałam trochę czasu na to, by ją dokładniej przejrzeć (o moich wrażeniach na dole wpisu) i przyrządzić na jej podstawie danie w stylu Weganona. Wybór padł na grysikowe placki z soczewicą, za którą przepadam. Weganon wzorował swoje placki na przepisie podlaskim. Placki są bardzo aromatyczne i bogate w smaku, choć - pamiętając poczęstunek Pawła - dodałam więcej sosu sojowego i czosnku niż oryginalny przepis z książki. Placki podaje się tradycyjnie z kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami, ale u mnie już ich nie ma w piwnicy 😔, więc podałam dla koloru z surówką z buraka.
niedziela, 3 kwietnia 2022
Surówka z buraka
Buraki czerwone to warzywa, które warto często jadać, nie tylko wtedy, gdy wybiera się dietę wegetariańską czy wegańską. Proponowana przeze mnie surówka jest bogata w smaku, ale przede wszystkim szybka w wykonaniu. Warto ją przygotować wcześniej, zanim przystąpi się do gotowania ziemniaków, kaszy czy ryżu na obiad, by smaki się przegryzły i warzywa zmiękły.
sobota, 2 kwietnia 2022
Chleb na zakwasie z goji i rozmarynem
Chroniczny brak czasu ostatnio powoduje, że piekę więcej chlebów. Żeby jednak uniknąć nudy, dbam, by smakowały i pachniały za każdym razem inaczej. Niedawno trafiłam na promocję jagód goji i to one powędrowały do ciasta. Lubię ich połączenie z rozmarynem, więc chleb wyszedł naprawdę aromatyczny. Przy okazji przypomniałam sobie niesamowicie słodki smak świeżych goji, które po raz pierwszy zaowocowały w moim ogrodzie ostatniej jesieni. Na dole niniejszego postu możecie zobaczyć, jak piękne kwiatki ma kolcowój chiński, z którego pochodzą te pyszne czerwone jagody.
Subskrybuj:
Posty (Atom)