Wykonanie własnej musztardy jest bardzo łatwe, o czym mało kto wie. Ba! Są osoby, które nie wiedzą, z czego się ją robi. A to niedobrze, bo jej główny składnik zawiera alergeny. Ważne są proporcje składników płynnych do suchych, dokładne wymieszanie, a potem czekanie aż musztarda "dojrzeje". Można użyć dowolnych płynów. Ja lubię stosować kompoty z owoców zebranych latem. Za pierwszym razem proponuję nie używać żadnych przypraw. Trzeba pamiętać, że gorczyca, z której robi się musztardę, jest dość pikantna i wyrazista w smaku. Musztardę lepiej doprawić potem, gdy zajdzie taka potrzeba.
6 łyżeczek białej gorczycy
3 łyżeczki ciemnej gorczycy
płaska łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki miodu pitnego, białego wina lub przegotowanej wody
4 łyżeczki dowolnego domowego kompotu (u mnie z mirabelek) lub naturalnego soku jabłkowego
łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (pasteryzowanego)
- W słoiku umieścić kurkumę, ciemną gorczycę i 3 łyżeczki białej gorczycy w ziarnach.
- Resztę (3 łyżeczki) białej gorczycy zmielić w młynku do kawy. Przesypać do słoika.
- Suche składniki zalać płynami i dokładnie wymieszać.
- Słoik zakręcić i odstawić na przynajmniej 24 godziny. Gdyby masa była zbyt sucha, dolać więcej kompotu lub soku.
Musztardę można spożywać następnego dnia, choć moim zdaniem jej dojrzewanie przez przynajmniej miesiąc nadaje jej lepszego smaku.
Przechowywać w lodówce nawet pół roku.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.