Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
niedziela, 10 sierpnia 2025
piątek, 8 sierpnia 2025
Sos z pieczonych warzyw
W tym roku postanowiłam zrobić nieco inną wersję sosu pomidorowo-paprykowego. Zajmuje mniej czasu i przygotowuje się z mniejszym wysiłkiem, bo nie trzeba godzinami odparowywać pomidorów. Smak jest bogatszy. Konsystencja oczywiście zależy od odmian pomidorów - ja wykorzystałam mięsiste odmiany Kmicic i Frodo. Podstawą mojego sosu są papryki i pomidory, a reszta dodatków zależy od upodobań smakowych. Np. do jednej z partii (bo ten sos robiłam na kilka rzutów) dodałam kilka małych bakłażanów. Sos sprawdziłam jako bazę do pizzy i makaronu - rewelacja 😋
poniedziałek, 28 lipca 2025
Bezglutenowa pieczeń z cukinii, soczewicy i gryki
Pomysł na tą bezglutenową, kolorową pieczeń chodził za mną od kilku dni. Specjalnie dzień wcześniej ugotowałam więcej kaszy gryczanej do obiadu, by została potem do wykorzystania. Nie ma w niej ani kaszy manny, a ni bułki tartej, a mimo to pieczeń dobrze się kroi i nie rozsypuje. Jajka z gryką i masło robią swoje. Pieczeń pachnie fantastycznie i smakuje wybornie.
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
chili,
cukinia,
jajka,
kasza gryczana,
kminek,
masło,
natka pietruszki,
papryka,
pasztet wege,
przepisy,
soczewica pomarańczowa
piątek, 25 lipca 2025
Lazania z cukinią
Dziś znów pozanudzam Was cukinią. Cóż, rośnie jak na drożdżach i szkoda, by się zmarnowała. A teraz jest najświeższa i najsmaczniejsza 😋, i własna. Jeść coś trzeba, dlaczego zatem nie cukinię? 😉 Ja swoją lazanię przygotowałam w keksówce, bo wtedy wychodzą dokładnie 3 porcje i płaty makaronu ładnie się układają.
czwartek, 24 lipca 2025
"Od jednego Lucypera" Anny Dziewit-Meller
"Od jednego Lucypera" czytałam od kilku lat 😄 Kiedyś nawet wzięłam do samolotu z myślą o tym, że "machnę" w obie strony. A gdzież tam! Chmurki za oknem były ciekawsze 🤩 i bardziej zrozumiałe niż śląska gwara/język😉 No, ale książka tak długo leżała na szafce nocnej, że trzeba ją było w końcu doczytać do końca.
poniedziałek, 21 lipca 2025
"Promyk słońca" Katarzyny Michalak
Gdy się przeczytało "Gwiazdkę z nieba", nie dało rady zwlekać z kolejnym tomem mazurskiej serii Katarzyny Michalak. Zaglądających tutaj od razu uczulam, że jeśli nie czytaliście "Gwiazdki...", a zamierzacie, nie czytajcie dalszej części tego wpisu.
sobota, 19 lipca 2025
Bezglutenowa, pieczona rolada z cukinii
Co zrobić na obiad lub ciepłą przekąskę, gdy cukinia rośnie na potęgę, a warzywnik bogaty w różności? Dziś zapraszam na łatwy, bezglutenowy, domowy i wegetariański fast food obfity w przeróżne warzywa. Tym razem nie podaję składniki bez proporcji, bo wszystko zależy od wielkości blachy i wielkości cukinii. Dodatki włożone do środka mogą być różne, w zależności od tego, co mamy pod ręką lub w ogródku.
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
cukinia,
d. warzywne,
p. warzywne,
papryka,
pomidorki koktajlowe,
przepisy,
rolady wytrawne,
rukola,
seler naciowy,
ser dojrzewający
piątek, 18 lipca 2025
Pieczone placki z cukinii (bez glutenu)
Zrobiło się cieplej i cukinia zaczęła się zawiązywać i szybko rosnąć. Obiady obfitują więc w to cenne warzywo. Ale żeby nie było nudno, ciągle wymyślam nowe przepisy. Oto jeden z nich na bezglutenowe, pieczone placki z cukinii. Podczas pieczenia w mieszkaniu niesamowicie pachnie, więc niech Was nie kusi zbyt wczesna chęć wyjęcia ich z piekarnika 😉
czwartek, 17 lipca 2025
"Bracia Lwie Serce" Astrid Lindgren
Czasem sobie myślę, że dorosłość to czas, gdy nadrabia się zaległości z dzieciństwa. Do takich należą lektury dziecięce, których nie przeczytało się kiedyś, a teraz chętnie się po nie sięga. I tak było wczoraj, gdy pewien młody człowiek podrzucił mi swoją książkę pt. "Bracia Lwie Serce". Tytuł był mi znany wcześniej, ale zupełnie nie widziałam, co mnie czeka.
sobota, 12 lipca 2025
"Gwiazdka z nieba" Katarzyny Michalak
Dawno nie czytałam niczego spod pióra Katarzyny Michalak. A w biblioteczce czekają trzy tomy mazurskiej serii tej pisarki. Urlop zatem zaczęłam od "Gwiazdki z nieba" 😊
piątek, 4 lipca 2025
Wegańska sałatka z bobem
Póki jest bób, trzeba z niego korzystać i przygotowywać dania z jego udziałem. Wystarczy kilka dodatków i mamy gotową, pyszną sałatkę. U mnie dziś w pięknie pachnącej wersji wegańskiej 😋, którą można potraktować jako główne danie w taki upał jak wczoraj czy zapowiadany na dziś.
niedziela, 29 czerwca 2025
Zupa botwinkowa
Majowe deszcze i systematyczne podlewanie sprawiły, że warzywa ładnie wybujały i czas zacząć ich przerzedzanie. Z wyrwanych drobnych buraków polecam przygotować zupę sezonową. Zupa botwinkowa to nasza polska i smaczna tradycja 😋
sobota, 21 czerwca 2025
"Pojedynek uczuć" Krystyny Mirek
Dawno nie czytałam książki Krystyny Mirek. Nawet nie wiem dlaczego, bo to zwykle dobre pozycje o zwykłych ludziach i problemach dnia codziennego, przesycone emocjami. Tego też spodziewałam się po "Pojedynku uczuć".
sobota, 31 maja 2025
Lazania ze szparagami
Sezon na szparagi powoli się kończy. W tym roku wyjątkowo rozpieszczał podniebienia szparagowych smakoszy 😋 Dań z nimi w roli głównej przygotowałam sporo. Oto jedno z nich.
piątek, 30 maja 2025
"Przekroczyć rzekę" Anny J. Szepielak
Książki Anny Szepielak zawsze wprowadzają mnie w dobry nastrój. W "Przekroczyć rzekę" akcja dzieje się w okresie rozbiorów. Dodatkowo mam zapowiedź sagi, co oznacza, że historia będzie się toczyć i toczyć. Tak lubię 😊
niedziela, 25 maja 2025
Risotto ze szparagami
Ostatnio prowadziłam szkolenie dla grupy nauczycieli z różnych krajów i zostało mi po nim arborio. Ponieważ mamy sezon na szparagi, postanowiłam zużyć ten ryż i przygotować risotto ze szparagami, pyszne kleiste, bezglutenowe danie jednogarnkowe.
Etykiety:
bez glutenu,
bulion warzywny,
cebula,
grana padano,
jednogarnkowe,
k. włoska,
kminek,
masło,
parmezan,
przepisy,
risotto,
ryż arborio,
ser dojrzewający,
szparagi,
wegetariańskie
sobota, 10 maja 2025
"Z każdym oddechem" Nicholasa Sparksa
Do książek wydawnictwa Albatros zawsze podchodzę trochę jak do jeża. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że Nicholas Sparks ma dobre pióro i tworzy naprawdę dobre romanse. Po nieudanych ostatnich lekturach pomyślałam, że może warto sięgnąć po coś, co jest oceniane przez czytelników w miarę wysoko. Wybór padł na "Z każdym oddechem".
niedziela, 27 kwietnia 2025
Sałatka weekendowa
"Weekendowa", bo robię ją na weekendy, bo jest tak aromatyczna, że lepiej ją przygotować na czas, gdy nie mamy w planach spotkań się z innymi i przy założeniu, że wszyscy domownicy też ją będą jeść.
sobota, 26 kwietnia 2025
Bezglutenowe gofry z nabiału
Pomysł na te gofry chodził mi po głowie od dawna. Ich postawą są składniki nabiałowe, a wypełniaczem jest mąka z prosa, nowość w mojej kuchni, którą bardzo polecam. Gofry są chrupiące z wierzchu. Mają natomiast bardziej wilgotną strukturę niż te klasyczne na mące pszennej.
piątek, 25 kwietnia 2025
"Siedem cudów" Agaty Przybyłek
Do trzech razy sztuka 😊 Po niesmaku, jaki miałam podczas lektury "Jeszcze raz" Agaty Przybyłek, postanowiłam dać trzecią szansę. Czy "Siedem cudów" sprawi, że jeszcze kiedyś wybiorę coś spod pióra tej autorki? 🤔
wtorek, 22 kwietnia 2025
"Jeszcze raz" Agaty Przybyłek
Do tej pory przeczytałam tylko jedną książkę Agaty Przybyłek ("Bądź moim światłem"). Postanowiłam dać pisarce drugą szansę i ze względu na okładkę wybrałam "Jeszcze raz".
czwartek, 17 kwietnia 2025
Życzenia i menu świąteczne
Zdrowia, radości, czasu na odpoczynek i zadumę, spokoju i szczęścia na ten świąteczny czas 🐣🐣🐣
Pod zdjęciem zamieszczam linki do polecanych przepisów na Święta
środa, 16 kwietnia 2025
Pasztet z soczewicy i selera
Na tegoroczną Wielkanoc upiekłam pasztet w przyjemnym kolorze. W całym mieszkaniu pięknie pachnie od niego kozieradką i soczewicą. Bardzo dobrze smakuje z rzodkiewkami i chrzanem. Słodkawy smak warzyw i soczewicy przełamuje kwaskowatość żurawin. Powierzchnia pasztetu jest chrupiąca, ale miąższ jest wilgotny, więc pieczeń świetnie się kroi i nie rozsypuje na boki.
Etykiety:
cebula,
czosnek,
jajka,
kozieradka,
marchew,
pasztet wege,
przepisy,
seler,
soczewica pomarańczowa,
wegetariańskie,
Wielkanoc,
żurawina suszona
niedziela, 13 kwietnia 2025
"Zmowa pierwszych żon" Olivii Goldsmith
"Zmowę pierwszych żon" znałam do tej pory z filmu, w których główne role zagrały Diane Keaton, Goldie Hawn i Bette Midler. W biblioteczce czekała na mnie od kilku lat książka opisująca historie trzech kobiet.
sobota, 5 kwietnia 2025
"Lawendowe pola" Jennifer Greene
Po serii typowo zimowych książek zapragnęłam przeczytać coś słonecznego 🌞 A z czym się kojarzy słońce? Z lawendą! I tak wybór padł na "Lawendowe pola" Jennifer Greene.
piątek, 4 kwietnia 2025
Dahl w sosie pomidorowym
Od ostatniego przepisu z 18 stycznia tylko 2 weekendy spędziłam u siebie, więc nie było okazji na umieszczanie tutaj nowych postów. Odbyłam dużo podróży, również zagranicznych, a najlepsze jedzenie znalazłam w Polsce 😋😋 W jednej z wrocławskich restauracji zamówiłam dahl w sosie pomidorowym. Był bardzo ostry, ale pyszny 😋 Ja go ciut zmieniłam, dodając krem kokosowy, bo lubię połączenie pomidorów i kokosa.
Etykiety:
cebula,
chili,
d. wegańskie,
imbir,
jednogarnkowe,
k. indyjska,
kolendra,
kozieradka,
kumin,
mleko kokosowe,
przecier pomidorowy,
przepisy,
soczewica zielona,
wegańskie,
z. soczewicowa,
z. wschodnia
poniedziałek, 31 marca 2025
"Zima w Małej Przytulnej" Magdaleny Witkiewicz
Zimą nie mogło zabraknąć lektury książki Magdaleny Witkiewicz, pisarki, która potrafi zauroczyć i sprawić, że życie staje się przyjemniejsze.
niedziela, 30 marca 2025
"Serce z piernika" Magdaleny Kordel
Niegdyś zaczytywałam się książkami Magdaleny Kordel. Zimą znalazłam w biblioteczce kolejną jej książkę, której jeszcze nie czytałam i od razu wiedziałam, że trzeba ją przeczytać 😀
"Uwierz w miłość, Calineczko" Natalii Sońskiej
Ciągłe podróże sprawiają, że nie mam okazji, by wrzucić post na blog, choć mam czas na czytanie. Zimą wybierałam typowo zimowe lektury w świątecznej atmosferze. Jedną z nich był trzeci tom zakopiańskiej serii Natalii Sońskiej.
sobota, 18 stycznia 2025
Pierogi z soczewicą
Na pierogi z pomarańczową soczewicą miałam ochotę od dawna i czekałam na luźny weekend, by móc je spokojnie polepić. Dzięki szybkiemu gotowaniu się tego rodzaju soczewicy, farsz jest szybki do przygotowania. A przy tym przepyszny 😋
piątek, 10 stycznia 2025
Sałatka z Krasiczyna
Tą sałatką zajadałam się ostatnio w bajecznym zamku w Krasiczynie (o nim niżej). Jest idealna na zimę, łącząc w sobie zakonserwowane ziarna ze świeżymi warzywami. Nie jestem pewna, czy odwzorowałam ją 1:1 w stosunku do tej jedzonej na każde śniadanie w zamku. Przygotowałam ją od razu po powrocie do domu 😊, bo naprawdę mi smakowała😋Doprawić ją można oczywiście po swojemu. Nadaje się do pojemników, by wziąć ją do pracy na drugie śniadanie.
Składniki:
Etykiety:
bez glutenu,
chili,
fasola czerwona,
groszek konserwowy,
kapusta pekińska,
kukurydza z puszki,
lunch box,
majonez,
papryka,
podróże,
przepisy,
s. warzywne,
wegetariańskie
piątek, 3 stycznia 2025
Sałatka meksykańska
Sałatka, którą dziś proponuję, może być podana jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do posiłku. Składa się ze składników typowych dla obszaru Meksyku. Moja propozycja jest wersją wegańską, ale jeśli ktoś woli wersję mięsną, może ją oczywiście przygotować.
Składniki:
Etykiety:
awokado,
bez glutenu,
chili,
cytryna,
fasola czerwona,
kolendra,
kukurydza,
papryka,
pomidorki koktajlowe,
przepisy,
s. wegańskie,
słonecznik,
wegańskie
środa, 1 stycznia 2025
Subskrybuj:
Posty (Atom)