Dziś znów pozanudzam Was cukinią. Cóż, rośnie jak na drożdżach i szkoda, by się zmarnowała. A teraz jest najświeższa i najsmaczniejsza 😋, i własna. Jeść coś trzeba, dlaczego zatem nie cukinię? 😉 Ja swoją lazanię przygotowałam w keksówce, bo wtedy wychodzą dokładnie 3 porcje i płaty makaronu ładnie się układają.
2 średnie cukinie
2 kulki mozzarelli
250 g ricotty
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego oregano
400 ml przecieru lub sosu pomidorowego
olej do smażenia
sól
słodka papryka w proszku
pieprz
dymka
- Ricottę wymieszać z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Cukinię pokroić wzdłuż na płaty. Oprószyć je solą, pieprzem i papryką w proszku.
- Każdy plaster obsmażyć z obu stron.
- Posmarować płaty lazanii ricottą z ziołami.
- W keksówce ułożyć warstwę posmarowanych lazanii, ułożyć plastry cukinii, polać cienką warstwą sosu pomidorowego.
- Powtarzać do zużycia cukinii i ricotty.
- Całość polać sosem pomidorowym.
- Na wierzchu plastry mozzarelli.
- Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200℃.
- Pod koniec włączyć opcję grilla na 3 minuty.
- Podawać na gorąco. Posypać szczypiorkiem z dymki.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.