piątek, 25 lipca 2025

Lazania z cukinią

Dziś znów pozanudzam Was cukinią. Cóż, rośnie jak na drożdżach i szkoda, by się zmarnowała. A teraz jest najświeższa i najsmaczniejsza 😋, i własna. Jeść coś trzeba, dlaczego zatem nie cukinię? 😉 Ja swoją lazanię przygotowałam w keksówce, bo wtedy wychodzą dokładnie 3 porcje i płaty makaronu ładnie się układają.




Składniki (na 3 porcje):

kilka płatów lazanii 
2 średnie cukinie
2 kulki mozzarelli 
250 g ricotty 
2 ząbki czosnku 
pół łyżeczki suszonego oregano 
400 ml przecieru lub sosu pomidorowego 
olej do smażenia
sól
słodka papryka w proszku
pieprz
dymka

  1. Ricottę wymieszać z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
  2. Cukinię pokroić wzdłuż na płaty. Oprószyć je solą, pieprzem i papryką w proszku.
  3. Każdy plaster obsmażyć z obu stron.
  4. Posmarować płaty lazanii ricottą z ziołami. 
  5. W keksówce ułożyć warstwę posmarowanych lazanii, ułożyć plastry cukinii, polać cienką warstwą sosu pomidorowego. 
  6. Powtarzać do zużycia cukinii i ricotty.
  7. Całość polać sosem pomidorowym. 
  8. Na wierzchu plastry mozzarelli. 
  9. Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200℃. 
  10. Pod koniec włączyć opcję grilla na 3 minuty.
  11. Podawać na gorąco. Posypać szczypiorkiem z dymki.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.