wtorek, 27 września 2022

Pierogi z bundzem i kaszą gryczaną z komuny

Dziś kolejny przepis na pierogi robione w komunie, czyli zespołowo. W 3 osoby i z pomocą dobrego robota kuchennego ich przygotowanie zajęło ok. 1,5 godziny. Podstawą farszu jest prażona kasza gryczana połączona z bundzem, który daje ciągutkowy efekt podczas jedzenia. Pierogi są dość sycące, więc szybko zaspokajają głód.




Składniki (na ok. 100 pierogów):

czwartek, 1 września 2022

Nerkownik z wegańską galaretką kawową

Nerkownik to zdrowa wersja deseru, dzięki któremu dostarczamy do organizmu błonnik, cenne białko i kwasy tłuszczowe, witaminy A, B6, D, E, K oraz minerały takie jak: cynk, potas, magnez i fosfor. Jeśli lubicie desery o smaku kawowym, moja wersja nerkownika Wam posmakuje 😋😊 Do przygotowania wegańskiej galaretki na wierzch deseru użyłam napoju kawowego firmy COCONAUT®. Za możliwość wypróbowania wszystkich trzech smaków (espresso, mocha, cappuccino) bardzo dziękuję 😊😊😊 Zastosowanie agaru sprawiło, że mogłam użyć dowolnych owoców (u mnie kiwi) bez obawy, że galaretka się nie zetnie. Owoce są tu dobrym kontrapunktem dla smaku kawy i orzechów nerkowca.




Składniki
(na tortownicę o średnicy 18 cm):