Dziś kolejny przepis na pierogi robione w komunie, czyli zespołowo. W 3 osoby i z pomocą dobrego robota kuchennego ich przygotowanie zajęło ok. 1,5 godziny. Podstawą farszu jest prażona kasza gryczana połączona z bundzem, który daje ciągutkowy efekt podczas jedzenia. Pierogi są dość sycące, więc szybko zaspokajają głód.
Ciasto
1120 g mąki
0,5 l wody
2 jajka
40 g oliwy
Farsz
500 g kaszy gryczanej prażonej
170 g masła
2,5 dużej cebuli (ok. 330 g)
670 g wody
350 g bundzu
łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
- Kaszę z masłem i cebulą pokrojoną w kostkę gotować w wodzie do zniknięcia płynu.
- Do gorącej kaszy dodać bundz pokrojony w kostkę. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
- Farsz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na części i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
- Z ciasta wykrawać kubkiem lub filiżanką płatki ciasta.
- Na środek nakładać farsz, a następnie zlepiać krawędzie.
- Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia pierogów.
- Pierogi wyjmować szumówką na talerz. Następnie rozkładać pojedynczo na talerzu, by się nie poprzyklejały.
- Podawać z cebulą zeszkloną na oleju.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.