niedziela, 30 czerwca 2019

Bób z suszonymi pomidorami i nasturcją

Sezon na bób trwa w najlepsze. W różnych miejscach można go kupić w różnych cenach. Od wielu lat go nie uprawiam w ogrodzie, bo sezon na niego krótki i mam wrażenie, że więcej pożywienia z tych roślin mają szkodniki niż człowiek. Nic dziwnego zatem, że czasami cena zwala z nóg.




Składniki:

Naleśniki z botwinką

Po zrobieniu chłodnika litewskiego zawsze zostają liście, z którymi czasem nie wiadomo, co zrobić. Przy okazji niedawnych chłodniejszych dni nabrałam ochoty na naleśniki, do których dodałam właśnie te liście i inne dodatki smakowe.




Składniki (na 2-3 porcje):

"Kurhanek Maryli" Ewy Bauer

"Kurhanek Maryli" Ewy Bauer to książka, o której słyszałam tylko, że warto ją przeczytać. Nie miałam jednak pojęcia, o czym jest i przyznaję, że jak na początek to urlopu, to zaczęłam od wysokiego "C".




piątek, 28 czerwca 2019

"Ósme życie (dla Brilki)" t. 1 Nino Haratischwili

"Ósme życie (dla Brilki)" to gruba epopeja, która w polskim wydaniu pojawiła się w dwóch osobnych tomach. Gruzińska pisarka, Nino Haratischwili, stworzyła sagę rodzinną z historią XX-wiecznej Europy na drugim planie, bo poza losami rodziny Jaszi wydarzenie historyczne odgrywają w książce niezwykle istotną rolę.




"Wanda" Anny Kamińskiej

Choć do miłośników chodzenia w górach nie należę (szczególnie po ubiegłorocznych wyprawach w Beskid Śląski), to jednak lubię na nie patrzeć i podziwiam ludzi, którzy na takie wędrówki się decydują. A osobą, którą podziwiałam najbardziej z tego powodu, była Wanda Rutkiewicz. Książkę Anny Kamińskiej pt. "Wanda. Opowieść o sile życia i śmierci. Historia Wandy Rutkiewicz" musiałam zatem przeczytać 😊




poniedziałek, 24 czerwca 2019

Pudding truskawkowo-daktylowy z tapioki

Wiosenne lub letnie owoce są dla mnie co roku pretekstem do przygotowania puddingów z tapioki. Budyniów i kisieli z torebek nie znoszę od dzieciństwa, ale takie zrobione domowym sposobem z niezwykle wdzięcznych perełek, naprawdę mi smakują. Polecam, nie tylko tym, którzy cierpią na nietolerancję glutenu 😊 Tym razem przygotowałam pudding z kończących się właśnie truskawek. W deserze nie ma zwykłego cukru. Zastąpiłam go świeżymi daktylami.




Składniki (na 4 porcje):

niedziela, 23 czerwca 2019

Lemoniada truskawkowa

Nastało lato, a z nim końcówka truskawek 😔 i obniżenie temperatury. Nadal jednak uzupełniamy płyny, a najlepiej do tego nadają się domowej roboty wody smakowe.




Składniki:

czwartek, 20 czerwca 2019

"Róbmy przetwory! 5." - zaproszenie do udziału w akcji kulinarnej

Akcja nr 37 (1 VII - 31 VIII 2019)

Serdecznie zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej pt. "Róbmy przetwory!"

Latem większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu. A te możemy zachować na zimę. Obecny rok sprzyja wegetacji roślin. Gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców, krzewy są obsypane różnokolorowymi kulkami, w warzywniku i zielniku wszystko rośnie jak na drożdżach. Aż szkoda, by z tego dobrodziejstwa nie skorzystać.

Dlatego zapraszam Was do udziału w kolejnej edycji kulinarnej akcji przetworowej. Mam nadzieję, że zbierzemy przepisy na przeróżne przetwory z warzyw, owoców, ziół i grzybów.

Inspiracje znaleźć można w poprzednich edycjach akcji lub w zakładce PRZETWORY.




WARUNKI AKCJI (muszą być spełnione wszystkie, by można było zaakceptować wpis):


Herbata z kwiatów lipy i kawałek drewnianego Mazowsza

Dzisiejszej podróży po Mazowszu towarzyszył mi zapach kwitnących lip. Za ich sprawą postanowiłam przygotować dziś herbatę na bazie tych aromatycznych kwiatów. Ponieważ ziele lipy ma właściwości rozgrzewające i wywołuje poty (poza tym zawiera cenne sole mineralne oraz witaminę C i PP), herbatę przygotowałam z orzeźwiającą miętą i podałam z limonką, która wychładza organizm.




Składniki:

środa, 19 czerwca 2019

Chłodnik litewski

W moim rodzinnym domu nigdy Mama nie robiła chłodników. Poznałam je w dorosłym życiu. W tym roku okazują się zbawieniem na codzienne upały. Mnie on bardzo smakuje. A kolor niesamowicie kusi. Postanowiłam więc wykorzystać młode buraczki, które mi się zbyt gęsto wysiały do przygotowania tego niezwykle kolorowego dania kuchni polskiej i litewskiej. Niewykorzystane liście można podać w naleśnikach.




Składniki (na 3 porcje):

poniedziałek, 10 czerwca 2019

Pai Bao - bułeczka z Hongkongu w czerwcowej piekarni

Drożdżówkę Pai Bao do wspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach. Podstawą tego wypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią czy składane elementami ciasto z dynią i pigwą), do których można wykorzystać dowolne nadzienie.




Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm):

niedziela, 9 czerwca 2019

Jagielnik kokosowo-truskawkowy

Jagielnik to deser, który przygotowuję najchętniej w sezonie owocowym. Do tej pory opublikowałam dwa przepisy na jagielniki z truskawkami (kakaowy i podwójnie truskawkowy) i kilka z wykorzystaniem innych owoców. Oba zawierały żelatynę i nabiał. Dziś przygotowałam pyszną, 5-składnikową wersję wegańską.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami

Młoda kapusta ciągle mnie kusi do kupna i do wymyślania w domu nowych dań bez glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Gołąbków nie znosiłam odkąd pamiętam. Aż do niedawna, gdy uświadomiłam sobie, że w liście kapusty mogę włożyć takie składniki, które lubię i mi odpowiadają, a nie tradycyjny, rodzinny farsz. A że niedawno spędzałam czas w ośrodku, w którym zaserwowano mi je aż dwa razy w ciągu kilku dni pobytu, postanowiłam odczarować ich jałowy smak ziołami i włożyć w nie coś sezonowego.





Składniki (na 15 sztuk):

sobota, 8 czerwca 2019

Orkiszowy chleb słonecznikowy na zakwasie

Przeglądając ostatnio blog zauważyłam, że wśród chlebów na zakwasie nie ma do tej pory chleba słonecznikowego, który piekę najczęściej. Spieszę zatem z przepisem 😊 Używam najczęściej mąki orkiszowej, bo ma dużo przyswajalnego białka, ale można upiec go na mącę pszennej.





Składniki:

niedziela, 2 czerwca 2019

Rurki z masą serowo-truskawkową

Podczas wczorajszych generalnych porządków odkryłam w szafce foremki do pieczenia rurek.  Pomyślałam zatem, że przygotuję je z kremem sezonowym na bazie sera i truskawek. Wyszło pysznie i chrupiąco.




Składniki (na 30 małych rurek :

Wegańska zupa kapuściana

W sklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki.




Składniki (na 3 porcje):

sobota, 1 czerwca 2019

Wegetariańska, truskawkowa panna cotta

Nareszcie można kupić polskie truskawki we w miarę przyzwoitej cenie, więc pierwszymi tegorocznymi postanowiłam poświętować i zrobić swój ulubiony deser - panna cottę. Kilka lat temu publikowałam przepis na kwaskowatą panna cottę na maślance. Dziś kwaskowatości dodają temu deserowi truskawki dorzucone do podgrzewanej śmietany i owoce w sosie, z którym panna cottę podałam. Deser jest wegetariański, bo zamiast żelatyny użyłam agaru. Dziękuję Weganonowi za instruktaż korzystania z niego, bo okazuje się, że informacje podawane na opakowaniach wielu firm są niewystarczające. Agar spowodował też przygotowanie tego deseru w zdecydowanie krótszym czasie. Polecam użycie foremek silikonowych lub małych filiżanek do herbaty.




Składniki (na 6-8 porcji):