poniedziałek, 10 czerwca 2019

Pai Bao - bułeczka z Hongkongu w czerwcowej piekarni

Drożdżówkę Pai Bao do wspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach. Podstawą tego wypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią czy składane elementami ciasto z dynią i pigwą), do których można wykorzystać dowolne nadzienie.




Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm):



Przepis z bloga Zoe

210 g letniej wody, w temperaturze około 37 ° C (użyłam o. 150 ml)
35 g mleka skondensowanego
300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna typ 450
25 g cukru pudru
15 g mleka w proszku (zrezygnowałam ze względu na słodki smak)
4 g soli
50 g niesolonego masła, zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka suchych drożdży instant

Do posmarowania Pai Bao
1 żółtko
1 łyżeczka mleka




  1. Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto. Proponuję dolewać wodę stopniowo, zwłaszcza że wykorzystałam jej dużo mniej niż podaje przepis Zoe.
  2. Następnie odstawić je na 30 do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  3. Podzielić masę na 16 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować, oba brzegi złożyć do środka i znowu rozwałkować prostokąt o długości szerokości foremki. Potem złożyć na 3 wzdłuż dłuższych boków. Boki powinny być dopasowane do szerokości foremki.
  4. Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
  5. Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość (od 30 do 60 minut). Można odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  6. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. 
  7. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.






Pai Bao wypiekali autorzy blogów:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Weekendy w domu i ogrodzie


12 komentarzy:

  1. Pysznie upieczony chlebek z Hongkongu!
    Miło Cię spotkać w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Badylarko bułeczki wyglądają wspaniale :) Dziękuję za udział w Czerwcowej Piekarni, miło było się spotkać :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, to był świetny wybór do czerwcowej piekarni!

      Usuń
  3. Jak ładniutko upieczony! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale upieczone i zazdroszczę ilości bułeczek do odrywania. Do kolejnego piekarskiego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wolna niedziela pozwoliła pobawić się w większą liczbę bułeczek do odrywania :) Do następnego razu!

      Usuń
  5. Piękne bułeczki, dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny wypiek. Dzięki za wspólne pieczenie. Czekam na następną Piekarnię.
    http://mojaakademiasmaku.pl/

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.