Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
sobota, 31 grudnia 2022
piątek, 30 grudnia 2022
Menu sylwestrowe 2022/2023
Spece od pogody przewidują silne wiatry i niezbyt udaną aurę w noc sylwestrową, więc cieszę się na sąsiedzką domówkę nie tylko z powodu towarzystwa, dobrego jedzenia, ale również z powodu braku konieczności przemieszczania się po mieście 😊 W menu sylwestrowym umieściłam dania, które zjada się również oczami. Zdjęcie pokazuje tylko ich część. Niżej przedstawiam całe menu. Będzie mi miło, gdy skorzystacie z któregoś z moich przepisów 😊 Udanego wieczoru, gdziekolwiek będziecie go spędzać 🍷🍸🍹
A teraz szczegóły:
"Empuzjon" Olgi Tokarczuk
"Empuzjon" Olgi Tokarczuk dostałam w prezencie w czerwcu i czytałam przez kilka miesięcy, niejako "oszczędzając" książkę i zostawiając ją na specjalną okazję. Koniec roku jednak zmobilizował mnie, by książkę dokończyć. I przyznaję, że końcówką byłam zaskoczona. Teraz już wiem, dlaczego zwlekałam z dokończeniem powieści. 😉😞
czwartek, 29 grudnia 2022
"Zapach goździków" Agnieszki Lis
Każdego roku o tej porze staram się czytać jakąś książkę, której akcji rozgrywa się w okresie świątecznym. W tym roku miało być inaczej, ale gdy zobaczyłam okładkę książki Agnieszki Lis pt. "Zapach goździków", nie mogłam się powstrzymać.
środa, 28 grudnia 2022
"Kogut domowy" Nataszy Sochy
W tym nieco wolniejszym od pracy czasie zatęskniłam za jakimś niewymagającym czytadłem, które pozwoli nieco odreagować i się odprężyć. W biblioteczce znalazłam książkę "Kogut domowy" Nataszy Sochy. W mijającym roku przeczytałam jej serię "Matki, czyli córki", więc postanowiłam pójść za ciosem i niejako odhaczyć wszystkie posiadane książki tej pisarki.
"Zmowa byłych żon" Grażyny Jeromin - Gałuszki
Książki Grażyny Jeromin - Gałuszki bardzo lubię, więc przy okazji nabywania ostatnich tomów serii "Dwieście wiosen" kupiłam również "Zmowę byłych żon", która kusiła tytułem. Muszę przyznać, że książka mnie zaskoczyła 😉 Jak? O tym niżej.
sobota, 24 grudnia 2022
Wesołych Świąt!
Dziękuję za prawie 2,8 mln odsłon i życzę wspaniałych Świąt.
Badylarka
autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie
piątek, 23 grudnia 2022
Wigilijna zupa migdałowa z Kresów
Jeśli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów co do zupy na wigilijnym stole, to polecam kresową zupę migdałową. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w wigilię to istotny szczegół 😉 Przepis ma ponad 100 lat. W oryginale używa się mleka krowiego, które można spokojnie zamienić napojami roślinnymi. Mnie najbardziej smakuje na bazie napoju owsianego. Obecnie łatwo dostać zmielone migdały, więc warto z tego skorzystać, przy czym wybierajcie te grubo zmielone, a nie mąkę. Zupa pięknie pachnie migdałami, cynamonem i kardamonem. Dla kwaskowatego smaku dodaję żurawinę suszoną, którą bardzo polecam.
Etykiety:
cynamon,
k. litewska,
k. polska,
kardamon,
migdały,
napój owsiany,
przepisy,
rodzynki,
ryż,
wegańskie,
Wigilia,
z. wegańska,
żurawina suszona
poniedziałek, 19 grudnia 2022
Bułki z pestkami dyni
Wykorzystując wolny weekend i rozsądek, by pozostać w domu i nie przenosić dziwnego wirusa, który szaleje w naszej firmie, postanowiłam na najbliższe dni upiec bułki zamiast chleba. Ostatnio mam wielką ochotę na różnego rodzaju pestki i nasiona, więc do bułek dosypałam sporo pestek dyni, które sprawiły, że bułki stały się cięższe i zyskały więcej wartości.
Składniki (na 8 bułek):
niedziela, 18 grudnia 2022
"Chąśba" Katarzyny Puzyńskiej
Po przeczytaniu wielu kryminałów z serii "Lipowo" Katarzyny Puzyńskiej postanowiłam sięgnąć po jej twórczość fantasy. "Chąśba" otwiera cykl "Grodzisko" oparty na mitologii słowiańskiej. Nie zabrakło wątku kryminalnego, więc lektura nabrała znajomego kształtu i wigoru. Czy to jednak wystarczy, by polecić "Chąśbę"? To kolejna książka przeczytana w ramach ogólnopolskiej akcji darmowych ebooków portalu Czytaj Pl i aplikacji Woblink.
Petra Dvořáková "Wrony"
"Wrony" Petry Dvořákovej to książka, którą przeczytałam w ramach ogólnopolskiej akcji darmowych ebooków portalu Czytal Pl i aplikacji Woblink. Przyznam od razu, że było warto. I książkę polecam wszystkim dorosłym.
"Apartament" Izabeli Janiszewskiej
"Apartament" autorstwa Izabeli Janiszewskiej stał się moją lekturą za sprawą darmowej akcji portalu Czytaj PL. Przyznaję, że była to przyjemna i chwilami zaskakująca lektura z atmosferą luksusowego hotelu w Karkonoszach w tle.
"The Spanish Love Deception" Eleny Armas
Po "The Spanish Love Deception" Eleny Armas sięgnęłam za sprawą ogólnopolskiej akcji darmowych ebooków portalu Czytaj Pl i aplikacji Woblink. W przeciwnym razie pewnie nie wybrałabym tej książki, bo ani tytuł, ani okładka nie zachęcają do lektury 😞 Czy było warto? O tym jest ten post.
Kotlety z selera i ciecierzycy
Ostatni czas miałam dość zajęty, więc obiady jadałam głównie w firmie. Ale zdarzyło się jedno popołudnie, gdy wróciłam do domu według planu, zrobiłam normalne zakupy i ugotowałam obiad. Zatęskniłam za smakiem kotletów selerowych, więc to seler korzeniowy stał się głównym składnikiem tych wegańskich kotletów o chrupiącej skórce i miękkim środku.
Składniki (na 8 kotletów):
sobota, 17 grudnia 2022
"Zemsta" Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk
Po przeczytaniu pierwszego tomu serii "Fortuna i namiętności" pt. "Klątwa" wiedziałam, że przeczytam również drugi tom pt. "Zemsta". To kontynuacja losów Polaków na tle politycznego podziału po wyborze Stanisława Leszczyńskiego i Augusta III Sasa na królów Polski.
niedziela, 6 listopada 2022
Aromatyczny kwas buraczany i obalanie mitów o nim
W okresie jesienno-zimowym zakwas buraczany przygotowuję co drugi tydzień, bo dobrze wpływa na odporność i wspaniale smakuje. Rok temu w pewnej internetowej telewizji oglądałam odcinek poświęcony jego wykonywaniu. I doznałam szoku poznawczego, bo takich głupot od dawna nie słyszałam. Nic dziwnego, że ludzie rezygnują z samodzielnie wykonywanych kwasów, octów czy pieczenia chleba na zakwasie, skoro wpuszcza im się takie banialuki, albo wszystko komplikuje. Do rzeczy zatem: Wykonanie kwasu buraczanego zajmuje kilkanaście minut. Potem trzeba o niego codziennie dbać (szczegóły niżej), bo na gotowy czeka się zazwyczaj 4-5 dni (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu), a przez ten czas sporo się dzieje. Wielkość kawałków buraków wrzucanych do zakwasu nie ma znaczenia. Zasada jest jedna - muszą się zmieścić przez otwór naczynia. Bzdurą jest, że im większy kawałek, tym lepiej, bo będzie tonął. Prowadzącej wspomniany program i kobiecie, która rzekomo wykonuje ten zakwas często, zabrakło doświadczenia i podstawowej wiedzy z fizyki - pływanie ciał zależy m. in. od gęstości i objętości ciała, ale nie od masy!!! Przykład? Bardzo proszę: okręty pływają po powierzchni podobnie do pióra czy patyka, ale kamienie lub pierścionek toną. Podobnie jest z warzywami i owocami. Te, które mają gęstości większe niż gęstość wody (gęstość wody wynosi 1 g/cm³), będą tonąć. Przykładem są ziemniaki, marchew, pietruszka, czy buraki. A pływać będą np. nieobrane mandarynki, jabłka, pomidory, nieobrany czosnek i cebula itp., bo mają gęstości mniejsze. Do zakwasu używamy wody o większej gęstości ze względu na zawartość cukru i soli, ale nadal buraki - niezależnie od wielkości kawałka - będą w niej tonąć. Dlatego nastawiając zakwas trzeba wziąć pod uwagę to zachowanie się i kilka innych szczegółów, o których niżej.
Etykiety:
anyż gwiazdkowy,
bez glutenu,
buraki,
czosnek,
goździki,
imbir,
kardamon,
kwasy,
napoje,
przepisy,
wegańskie,
ziele angielskie,
zjawiska fizyczne
"Stary kuferek" Grażyny Jeromin-Gałuszki
No i stało się 😔 Moment przeczytania piątego i ostatniego tomu cyklu "Dwieście wiosen" Grażyny Jeromin-Gałuszki odwlekałam w czasie. Jednak ciekawość, co do tego, czym zaskoczy mnie Autorka, wygrała i "Stary kuferek" przeczytałam. Tym razem pisarka zbiera całą historię i rozwija w czasach współczesnych, przypominając czytelnikowi o starym kuferku, który schowała 200 lat wcześniej założycielka Osady.
niedziela, 23 października 2022
Serowe "żabie mordki"
Sezon na jabłka nie może się obyć bez ciasteczek, które w moich rodzinnych stronach nazywa się "żabimi mordkami" i które wpisały się w tradycję regionu. Tym razem zamiast śmietany dodałam drobno zmielony serek naturalny i muszę nieskromnie przyznać, że to był strzał w dziesiątkę 🎯🎯🎯 Ciastka nie tylko wyśmienicie smakowały, ale też dłużej utrzymywały świeżość.
"Do trzech razy śmierć" Alka Rogozińskiego
"Do trzech razy śmierć" to chyba moje drugie spotkanie z twórczością Alka Rogozińskiego. Wcześniej czytałam Jego świąteczne opowiadanie wydane w zbiorku "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej". Po lekturze pierwszego tomu cyklu "Róża Krull na tropie" sądzę, że jeszcze wrócę do powieści Rogozińskiego.
"Klątwa" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk
"Klątwa" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk to pierwszy tom serii historycznej "Fortuna i namiętności" osadzonej w czasach wojny domowej związanej z wyborem następcy tronu polskiego po śmierci Augusta II Mocnego. W wyniku wolnej elekcji w 1733 r. na króla wybrano najpierw Stanisława Leszczyńskiego, a gdy ten udał się do Wolnego Miasta Gdańska, niedługo potem zwolennicy Sasów i szlachta przekupiona przez gabinet carycy Anny na Polach Kamionkowskich (obecny warszawski Kamionek) obrała Augusta III, syna poprzedniego króla, popieranego przez państwa sąsiadujące z Polską. Jeśli tak, jak ja, mało znacie ten fragment historii Polski, zachęcam do łatwej i przyjemnej lektury z wątkiem miłosnym i intrygami w tle.
niedziela, 16 października 2022
Deruny
Co kraj, to obyczaj. Co dom, to inne smaki. Co gospodyni, to inny sposób na deruny, czyli ukraińskie smażone placki ziemniaczane. Od polskich różni je grubość i sposób podania. U nas serwuje się je zazwyczaj na obiad na wytrawnie i na słodko. W Ukrainie na śniadanie, na obiad, a nawet na kolację, ale zawsze na wytrawnie, np. ze śmietaną i łososiem.
Składniki:
poniedziałek, 10 października 2022
Zapiekanka z cukinii i papryki
Bogactwo jesiennych kolorów sprawia, że chcę je mieć również na talerzu. A że mamy akurat sezon na papryki i w ogrodzie zawiązują się jeszcze cukinie, postanowiłam wykorzystać właśnie ich kolory w łatwej i efektownej zapiekance o łagodnym smaku.
niedziela, 9 października 2022
Chleb pszenny na zakwasie z figami i słonecznikiem
Dawno nie było tu przepisu na domowe pieczywo, więc spieszę z autorskim przepisem, który wykorzystywałam ostatnio kilka razy z rzędu. Proponowany dziś chleb nie jest pracochłonny. Ciasto można przygotować przed wyjściem do pracy, a dokończyć po powrocie do domu. Z kminku można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, choć zachęcam spróbować, bo dodaje temu pieczywu charakteru. Do swojego przepisu używałam fig podsuszonych i przywiezionych z Chorwacji (Patrycjo - dziękuję 😊😗). Jeśli używacie fig suszonych, warto je godzinę wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć.
sobota, 1 października 2022
Siedziuń sosnowy - najprostszy sposób podania
Niedawny, pierwszy w tym roku wypad na grzyby okazał się dość owocny. Nie dość, że w koszykach znalazło się sporo podgrzybków, to jeden kosz wypełniliśmy siedziuniem sosnowym. O tym grzybie naczytałam się wielu pozytywnych zdań co do jego walorów smakowych. W naszych lasach rośnie go sporo, ale nigdy nie zbieraliśmy, bo nie wiedzieliśmy, że jest jadalny i tak smaczny. Do 2014 r. był na liście gatunków chronionych ze względu na zagrożenie wyginięcia. Okazuje się jednak, że w polskich lasach jest go sporo i z tej listy siedziuń sosnowy został usunięty, na szczęście polskich grzybiarzy i grzybowych smakoszy 😊😋 Dziś zapraszam na najprostszy sposób przygotowania i podania tego grzyba. Warto zacząć od tego przepisu, by poznać wyjątkowy smak siedziunia sosnowego.
wtorek, 27 września 2022
Pierogi z bundzem i kaszą gryczaną z komuny
Dziś kolejny przepis na pierogi robione w komunie, czyli zespołowo. W 3 osoby i z pomocą dobrego robota kuchennego ich przygotowanie zajęło ok. 1,5 godziny. Podstawą farszu jest prażona kasza gryczana połączona z bundzem, który daje ciągutkowy efekt podczas jedzenia. Pierogi są dość sycące, więc szybko zaspokajają głód.
czwartek, 1 września 2022
Nerkownik z wegańską galaretką kawową
Nerkownik to zdrowa wersja deseru, dzięki któremu dostarczamy do organizmu błonnik, cenne białko i kwasy tłuszczowe, witaminy A, B6, D, E, K oraz minerały takie jak: cynk, potas, magnez i fosfor. Jeśli lubicie desery o smaku kawowym, moja wersja nerkownika Wam posmakuje 😋😊 Do przygotowania wegańskiej galaretki na wierzch deseru użyłam napoju kawowego firmy COCONAUT®. Za możliwość wypróbowania wszystkich trzech smaków (espresso, mocha, cappuccino) bardzo dziękuję 😊😊😊 Zastosowanie agaru sprawiło, że mogłam użyć dowolnych owoców (u mnie kiwi) bez obawy, że galaretka się nie zetnie. Owoce są tu dobrym kontrapunktem dla smaku kawy i orzechów nerkowca.
Etykiety:
agar,
ciasta bez pieczenia,
ciasta wegańskie,
czekolada,
erytrol,
ksylitol,
limonka,
masło,
miód,
olej kokosowy,
orzechy nerkowca,
przepisy,
wegańskie,
wegetariańskie
niedziela, 28 sierpnia 2022
Pieczeń z cukinii, soczewicy i pieczarek
W tym roku w warzywniku wyrosło mi 5 krzaków cukinii. Nie nadążamy z ich bieżącym wykorzystaniem, bo nie samą cukinią człowiek żyje 😉 Gdy cukinia wyrasta mi do sporych rozmiarów, nazywanych domowo cukinią pasztetową, przygotowuję z nich różne pieczenie zwane inaczej pasztetami, których na blogu jest już dużo (przepisy w zakładce na kanapki). Dziś kolej na połączenie cukinii z soczewicą i pieczarkami. Można ją wykorzystać jako danie główne, do kanapek, ale też odgrzać następnego dnia na śniadanie.
Etykiety:
cebula,
cukinia,
jajka,
kozieradka,
marchew,
mąka pszenna,
natka pietruszki,
papryka w proszku,
pasztet wege,
pieczarki,
przepisy,
soczewica pomarańczowa,
wegetariańskie,
zapiekanka
poniedziałek, 22 sierpnia 2022
Szybkie ciasto maślane ze śliwkami
Nadchodzi sezon na śliwki, więc szukam ciekawych przepisów na ciasta ze śliwkami. I choć temperatury nie sprzyjają włączaniu piekarnika, podniebienie i żołądek domagają się jakiejś słodkości na weekend. Ze względu na swoją prostotę zainspirował mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami ze strony https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła 😉😀 I zmniejszyłam ilość cukru. Ci, którym będzie za mało słodkie, mogą posypać je cukrem pudrem. A do śliwek użyłam magicznego składnika, który nie dość, że do tych owoców świetnie pasuje, to jeszcze obniża poziom glukozy w krwi.
piątek, 19 sierpnia 2022
Czubajka kania w panko
Wakacje to czas zbierania grzybów, m. in. kań (czubajki kanie). Lubię ich dorodne kapelusze, bo w łatwy sposób można przygotować z nich obiad w postaci zamienników mięsnych kotletów. Dzisiejsza propozycja jest też moim pierwszy doświadczeniem z panko, czyli japońskiej panierki z białego chleba bez skórki. Na dole wpisu moje porównanie panko z bułką tartą.
środa, 17 sierpnia 2022
Surówka z fenkułu i gruszki
Fenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, które się kocha lub nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i śmiało mogę napisać, że fenkuł jest jednym z moich ulubionych warzyw. W warzywniku wysiewam go co roku. Najbardziej lubię go w wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem.
Składniki:
sobota, 13 sierpnia 2022
Dietetyczny sos z pomidorów i cukinii
Dieta wykluczająca jest dietą dość restrykcyjną, w której łatwo popaść w rutynę i przez to tęskni się do smaków, na które pozwolić sobie nie wolno. Latem ratunkiem są m.in. pomidory zawierające smak umami. Przyjemność ich jedzenia można sobie wydłużyć, przygotowując pasteryzowany w słoikach sos na zimę. Jest na tyle smaczny, że zużyłam nań już 10 kg pomidorów, a myślę, że to jeszcze nie koniec 😊
piątek, 12 sierpnia 2022
"Malinowa Trufla" Iwony Walczak
Z twórczością Iwony Walczak spotkałam się w kwietniu tego roku przy okazji lektury książki "Śniadanie na skale". To nie był dobry początek, ale ponieważ w biblioteczce czekała jeszcze "Malinowa Trufla", postanowiłam pisarce dać jeszcze jedną szansę. I dobrze zrobiłam! Choć zielona okładka wygląda bardzo optymistycznie, historia nie należy do różowych.
niedziela, 31 lipca 2022
Kokosowy sernik na zimno z jagodami
Wczoraj zupełnie nieświadomie celebrowałam Dzień Sernika, przygotowując poniższy deser. Ta nazwa jest bardziej właściwa niż ciasto, bo sernik jest bezglutenowy, nie zawiera ani grama pszenicy. Spód zrobiłam z czekolady z dodatkiem jagód (borówki czernicy). Puszystość zawdzięcza wiórkom kokosowym. Dla utrwalenia masy serowej użyłam niewielkiej ilości agaru, by nie rozpływał się po wyjęciu z lodówki. Sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zapraszam 😊😋
Etykiety:
agar,
bez glutenu,
ciasta bez pieczenia,
czekolada,
deser,
erytrol,
jagody,
mascarpone,
przepisy,
sernik,
śmietana,
wegetariańskie,
wiórki kokosowe
środa, 27 lipca 2022
Ogórki z kurkumą na zimę
Nadszedł czas, gdy nie nadążam z bieżącym przerabianiem warzyw i owoców. Ogórki wyrosły więc ponad miarę. Postanowiłam więc zrobić pierwszą w tym roku sałatkę ogórkową do słoików. Zimą z pewnością się przyda 😊 Podobnych przepisów na blogu jest kilka (zapraszam do zakładki PRZETWORY - klik).
wtorek, 26 lipca 2022
Tanie wegańskie ciasto z wiśniami do kawy
Połączenie wiśni i kakao to zawsze strzał w dziesiątkę 🎯🎯👍👍. A do tego jeszcze smak i zapach świeżo mielonej i zaparzonej kawy 😀😀😋😋 Marzenie, które niskim kosztem można szybko spełnić 😊😃 Ja piekłam w dużej formie, bo potrzebowałam ciasta na już do kawy. Z podanych proporcji można je upiec w keksówce, wydłużając czas pieczenia do 40 minut.
"Sanatorium pod Zegarem" Liliany Fabisińskiej
Z twórczością Liliany Fabisińskiej spotkałam się wcześniej dwukrotnie za sprawą książek pt. "Córeczka" i "Arbuzowy sezon". Po tej drugiej lekturze zarzuciłam książki pisarki, choć seria "Jak pies z kotem" czekała już wtedy w biblioteczce na czytniku. To idealna lektura na lato!
poniedziałek, 25 lipca 2022
"Kobiety z ulicy Grodzkiej 6. Aleksandra" Lucyny Olejniczak
Pożegnanie z kobietami z ulicy Grodzkiej odwlekałam w czasie, jak tylko się dało. Ale koniec musiał kiedyś nadejść 😞😢😢 Na szczęście widzę kolejną serię napisaną przez Lucynę Olejniczak, więc jest czym otrzeć łzy 😊
czwartek, 21 lipca 2022
Placki z cukinii z czerwonymi porzeczkami
Cukinia w warzywniku rośnie jak szalona, więc wymyślam kolejne sposoby na jej wykorzystanie. A że to warzywo bardzo zdrowe i uniwersalne, więc sprawdza się w połączeniu z różnymi składnikami. Dziś zapraszam na placki z dodatkiem czerwonej porzeczki, która dodała kwaskowatości. Wyszło pysznie 😋😋😊
Składniki:
piątek, 15 lipca 2022
Kwas z czerwonych porzeczek
Upały znów nawiedziły Polskę, a synoptycy zapowiadają, że antycyklon w Afryce spowoduje jeszcze większy wzrost temperatury. Dlatego proponuję przygotować wyśmienity, naturalnie lekko gazowany napój o przyjemnym kolorze, który zawdzięcza czerwonym porzeczkom. Napój doskonale gasi pragnienie, a jego kolor sprawia, że ochotę na niego mają nawet dzieciaki. Spokojnie możemy nim je poczęstować, bo jest skutkiem fermentacji beztlenowej, zatem nie zawiera alkoholu.
sobota, 9 lipca 2022
Ciasto "Fale Dunaju" z wiśniami
Wczorajsza pogoda nie sprzyjała jakimkolwiek pracom w ogrodzie, bo wciąż padało. W krótkich chwilach przejaśnienia udało mi się zerwać trochę pierwszych wiśni. I żeby się nie nudzić, poczyniłam ciasto, którego część niektórzy podkradli 😉, zanim udało mi się je dokończyć. Zapraszam zatem na szybki i łatwy wypiek, bo czas rozpocząć sezon na wiśnie! 😊😋
poniedziałek, 4 lipca 2022
Sałatka z bobu i pieczarek
Sezon na bób jest dość krótki, więc staram się korzystać z niego pełną parą. Część obowiązkowo zamrażam, a część przygotowuję na bieżąco na różne sposoby. Dziś kolejna odsłona dania z bobem - sałatka z bobem i pieczarkami. Jest pożywna i pyszna 😋😋😊
Etykiety:
bazylia,
bób,
cebula,
czosnek,
kapary,
lunch box,
majonez,
oliwki,
papryka,
pieczarki,
pieprz ziołowy,
przepisy,
s. pieczarkowa,
s. warzywne,
wegetariańskie
niedziela, 3 lipca 2022
"Kobiety z ulicy Grodzkiej 5. Emilia" Lucyny Olejniczak
Od lektury czwartego tomu serii "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak upłynęły prawie 4 lata. To jednak nie znaczy, że zapomniałam o tej pięknej sadze i z przyjemnością do niej wróciłam. Tom 5. zatytułowany "Emilia" osadzony jest w realiach powojennej i komunistycznej Polski. Z czym tym razem przyszło zmierzyć się kobietom objętym rodzinną klątwą?
niedziela, 26 czerwca 2022
Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami
Lubicie gołąbki? Jeśli tak, to polecam robienie ich właśnie o tej porze roku, gdy kapusta jest młoda i świetnie nadaje się do ich formowania. W dzieciństwie gołąbki pojawiały się na niedzielne obiady. Nie przepadałam za nimi wtedy. Polubiłam dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić farsze według własnego gustu. A za wersjami wegańskimi po prostu przepadam 😊😋😋 Dziś zapraszam na gołąbki z kaszą pęczak i pieczarkami.
Składniki (na 7 gołąbków):
"Córka handlarza jedwabiem" Dinah Jefferies
"Córka handlarza jedwabiem", podobnie do wcześniej przeczytanej przeze mnie "Żony plantatora herbaty", to przykłady książek, które warto przeczytać i nie kierować się wydawnictwem, w którym zostały wydane.
poniedziałek, 6 czerwca 2022
Oponki i pączki serowe
"Upiekłabyś coś słodkiego" - usłyszałam w pewien weekend od rodzinki. Więc co było robić? Znalazłam resztki zmielonego twarogu i postanowiłam usmażyć oponki, których dawno u nas nie było. Deszcz i tak uniemożliwiał jakiekolwiek prace w ogrodzie. Zagniatanie, wycinanie i smażenie zajęło akurat tyle czasu, ile potrzebowało słońce, by wyjść zza chmur i znów mocno operować.
Składniki:
niedziela, 5 czerwca 2022
Chlebek z estragonem do odrywania
Trwa akurat idealny czas na pozyskiwanie ziół do suszenia. Mój zielnik jest ich pełen. Wśród ziół wieloletnich od kilkunastu lat rośnie sobie estragon, który stał się moim ubiegłorocznym odkryciem kuchennym 😊To zioło idealnie pasuje do różnych warzywnych dań i tart. Dziś zapraszam do użycia go do wypieku drożdżowego chleba do odrywania. Taki chleb o miękkim środku, lekko chrupiącej skórce i bogatym smaku masła, sezamu i estragonu może być samodzielną przekąską, ale też dodatkiem do dań grillowanych. Polecam 😊😋
Etykiety:
chleb drożdżowy,
drożdże suszone,
estragon,
gotowa kanapka,
grill,
jajka,
masło,
mąka pszenna,
pieczywo formowane,
przepisy,
sezam,
wegetariańskie
"Leśniczówka Wszebory" Joanny Tekieli
"Leśniczówka Wszebory" Joanny Tekieli to książka, która umilała mi wieczory i noce w maju. Czasu na czytanie miałam wtedy bardzo mało, a permanentny stres trzeba było jakoś neutralizować i ta książka idealnie się do tego nadała. A wszystko za sprawą cudownych opisów wszeborowskiej puszczy 😊 Szkoda, że nie wszystko ułożyło się tak, jakby czytelnik się spodziewał 😞
środa, 25 maja 2022
Boczniaki ze szparagami
Gdy wracasz do domu głodna jak wilk i potrzebujesz niemal na już wrzucić coś na ząb, wtedy powstaje danie takie jak to. Sezonowo i na czasie, bez glutenu, bez składników pochodzenia zwierzęcego, a pyszne na tyle, że masz ochotę na więcej i więcej. A poczucie, że Twoja praca przy uprawie własnych szparagów nie idzie na marne i masz świeżo ścięte boczniaki, jeszcze bardziej wzmaga ochotę na takie wiosenne danie, które przygotowuje się w kilkanaście minut, na sąsiednim palniku gotując np. kaszę gryczaną. Po dłuższej przerwie zapraszam po nowy przepis 😊
Składniki:
niedziela, 24 kwietnia 2022
Zapiekanka pieczarkowa à la quiche
Zapiekanki są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek znalezionych podczas sprzątania lodówki. Dzisiejsza propozycja jest tego doskonałym przykładem 😀 W planie było przygotowanie francuskiego kiszu, ale nie przepadam za ciastem, którego Francuzi używają jako blatu. Postanowiłam więc wykorzystać gotowe ciasto filo, które zazwyczaj mam w zapasie na tzw. "czarną godzinę". W zapiekance sprawdza się znakomicie, bo nie jest twarde i łatwo się kroi, a przy tym po dobrym zapieczeniu daje kruchość i dodatkowy smak potrawie. Do pieczenia używam blachy o boku zbliżonym do mniejszego wymiaru płata ciasta filo.
Etykiety:
cebula,
ciasto filo,
czosnek,
estragon suszony,
jajka,
kukurydza z puszki,
pieczarki,
przepisy,
ser z niebieską pleśnią,
śmietana,
tarta wytrawna,
wegetariańskie,
zapiekanka
"Wiosna zaginionych" Anny Kańtoch
"Wiosnę zaginionych" Anny Kańtoch poznałam w ubiegłym roku dzięki akcji darmowych ebooków i audiobooków portalu CzytajPl. Jednak maniera i czytanie jakby od niechcenia Ewy Kasprzyk spowodowały, że w 1/3 książki zrezygnowałam z dalszego słuchania. Ta barwa głosu i sposób mówienia, jakby miała jedzenie w ustach odbierają przyjemność słuchania tego niebanalnego kryminału. Musiałam zatem odczekać kilka miesięcy, by zmalało tamto nieprzyjemne wrażenie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)