Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
niedziela, 29 listopada 2020
Lobio
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
czosnek,
d. wegańskie,
fasola,
gulasz,
jarmuż,
jednogarnkowe,
k. gruzińska,
kolendra,
kozieradka,
liście laurowe,
natka pietruszki,
orzechy włoskie,
przepisy,
wegańskie,
ziele angielskie
sobota, 28 listopada 2020
Pomidorowy chleb na zakwasie z cheddarem i słonecznikiem
Dziś przepis na mój autorski chleb na zakwasie 😊 Powstał z potrzeby chwili, bo przygotowując się do warsztatów potrzebowałam czterech jednakowych butelek szklanych. Chcą nie chcąc byłam zmuszona kupić jakieś napoje i wybrałam sok pomidorowy, mimo że w piwnicy mam spory zapasik z lata. Część kupionego soku zatem zastąpiła wodę w czasie przygotowywania ciasta na domowy chleb. A potem przyszła kolej na dodatki, bo postanowiłam zrobić coś totalnie odlotowego🗼🚀 i wizualnie, i smakowo 😊😍😋 Myślałam o dodaniu ziół, ale nie przepadam za nimi w pieczywie (poza rozmarynem, lecz tego nie lubię łączyć z pomidorami). Przez kilka dni chleb zastępował mi typowe kanapki. Cały bochenek został zjedzony wyłącznie z masłem i warzywami.
poniedziałek, 23 listopada 2020
Szarlotka sypana
Szarlotkę sypaną poznałam ponad tydzień temu i wiedziałam, że upiekę ją u siebie nie jeden raz. Jest łatwa i szybka w wykonaniu. Ale najważniejsze, że smakuje rewelacyjnie. Pięknie pachnie cynamonem i masłem, a wierzch jest przyjemnie chrupiący.
sobota, 21 listopada 2020
Gulerodsboller
Gulerodsboller to klasyczne bułki duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren słonecznika na wierzchu. W Danii nie zawsze gulerodboller posypuje się słonecznikiem. Ja namawiam - uprażony słonecznik ma wyjątkowy smak i nadaje chrupkości.
piątek, 20 listopada 2020
Grzyby po cygańsku
Grzyby po cygańsku odkryłam niedawno, ale od tamtego razu przygotowywałam je już wiele razy. Zdarzyło się nawet, że kilka razy w jednym tygodniu 😊 Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim świetnie smakuje 😋 To danie z gatunku "może nie wygląda, ale za to zajada się ze smakiem!" 😉 Jest idealne na jesienny obiad z dodatkiem ryżu brązowego, kopytek lub klusek śląskich.
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
chili,
d. grzybowe,
d. wegańskie,
grzyby,
k. polska,
liście laurowe,
przecier pomidorowy,
przepisy,
wegańskie,
ziele angielskie
sobota, 14 listopada 2020
Rozgrzewająca marchewka do obiadu
Są takie dni, gdy wracam do domu zziębnięta i nawet warzywa do obiadu chciałabym mieć na ciepło. Jesienią lub zimą lubię je przygotowywać w wersji rozgrzewającej. Dlatego dziś zapraszam na rozgrzewającą wersję obiadowej marchewki 😈😋 Przepis na nią zapowiadałam, gdy publikowałam recepturę na mielone kotlety z grzybów.
piątek, 13 listopada 2020
Kawusie
Przepisy z poprzedniej książki Pawła Ochmana (Weganona) pt. "Pyszności z roślin" zaczęłam wypróbowywać od receptury na kokosanki. W przypadku drugiej Jego książki pt. "Roślinna kuchnia regionalna" też zaczęłam od ulubionego smaku - kawy i przygotowałam kawusie, bezglutenowe cieszyńskie ciasteczka na bazie mielonej kawy. Tym razem przepis nieco zmieniłam, bo odeszłam od wersji wegańskiej i dodałam składnik z prądem 😉😋
Składniki:
wtorek, 10 listopada 2020
Placki ziemniaczane z grzybami i serem
Początkowo planowałam na dzisiejszy obiad bomby z grzybami, ale plany musiałam zweryfikować i skrócić czas gotowania. W rezultacie przygotowałam kolejną wariację na temat połączenia ziemniaków z grzybami. Bardzo lubię połączenie sera pleśniowego z grzybami, więc w dzisiejszym obiedzie dominowały te smaki.
Składniki (na 7 sztuk):
Etykiety:
bułka tarta,
cebula,
d. grzybowe,
grzyby,
jajka,
k. polska,
k. warzywne,
papryka w proszku,
pieprz ziołowy,
przepisy,
ser z niebieską pleśnią,
wegetariańskie,
ziemniaki
niedziela, 8 listopada 2020
Krupnik
Jesienią, gdy przychodzą chłodniejsze dni, lubię sięgać po coś rozgrzewającego. Wieczorem chętnie piję bezalkoholowego grzańca, a w ciągu dnia wybieram treściwą zupę. Do takich należy krupnik, typowo polska, sycąca zupa z kawałkami warzyw.
Składniki (na 5 porcji):
Etykiety:
k. polska,
kasza jęczmienna,
liście laurowe,
marchew,
pieprz ziarnisty,
pietruszka,
por,
przepisy,
seler,
wegańskie,
z. kasza,
z. warzywna,
z. wegańska,
ziele angielskie,
ziemniaki
niedziela, 1 listopada 2020
Ciasto z całymi gruszkami
Dzisiejsze ciasto wypatrzyłam w programie "Ewa gotuje". Początkowo miałam zrobić je dokładnie w tej wersji z programu, ale potem ociupinkę zmieniłam, podobnie jak sposób wykonania. Myślę, że wrócę do niego jeszcze kiedyś, ale zmienię ciasto, bo choć z ciemnym kolorem prezentuje się ładnie, to jednak po raz kolejny okazuje się, że ciasta kakaowe nie odpowiadają moim kubkom smakowym 😊😔
Składniki (na keksówkę o długości 30 cm):
Etykiety:
ciasta owocowe,
cukier puder,
cukier waniliowy,
cytryna,
gruszki,
jajka,
kakao,
limonka,
masło,
mąka pszenna,
przepisy,
ricotta,
sernik,
śmietana,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Posty (Atom)