Jesienią, gdy przychodzą chłodniejsze dni, lubię sięgać po coś rozgrzewającego. Wieczorem chętnie piję bezalkoholowego grzańca, a w ciągu dnia wybieram treściwą zupę. Do takich należy krupnik, typowo polska, sycąca zupa z kawałkami warzyw.
Składniki (na 5 porcji):
100 ml kaszy jęczmiennej
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
2 średnie ziemniaki
8 cm pora
8 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
olej do smażenia
- Warzywa korzenne obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju do smażenia i podsmażyć na nim warzywa korzeniowe.
- Kaszę dobrze wypłukać w kilku wodach.
- Do warzyw dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy, kaszę i dobrze wypłukany kawałek pora.
- Całość zalać wodą (1,5 litra) i gotować do miękkości warzyw. Mieszać od czasu do czasu, by kasza się nie przypaliła.
- Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
- Zupa świetnie smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Właśnie przedwczoraj też robiłam krupnik tylko z dodatkiem mięsa. Przepychota!
OdpowiedzUsuńZupka jest pyszna, to prawda :)
UsuńUwielbiam krupnik, niestety nie gotuję z uwagi na córkę i jej cukrzycę, dla niej musiałabym mieć osobno kaszę i ziemniaki... A jak się nie przegryzą to nie ten sam smak...
OdpowiedzUsuń:( Faktycznie - smaki w krupniku muszą się przegryźć :)
Usuń