sobota, 30 maja 2020

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Bardzo lubię chleby ciężkie i z dużą ilością dodatków. Mam wtedy wrażenie, że nie jem pustych kalorii i po dwóch kromkach jestem najedzona i pełna energii. Poza tym duża ilość różnych ziaren powoduje, że chleb nie wysycha i nie czerstwieje szybko. Z kolei duża ilość nasion w posypce zabezpiecza przed poranieniem dziąseł, czego nie lubię podczas jedzenia z dobrze wypieczoną skórką. U mnie obowiązkowo w tego typu wypiekach pojawia się miód, który można zastąpić melasą.




Składniki:

"Bądź moim marzeniem" Moniki Michalik

W czasie kwietniowo-majowej akcji darmowych ebooków portalu CzytajPl i aplikacji Woblink wybrałam debiut literacki Moniki Michalik pt. "Bądź moim marzeniem". Wszystko za sprawą okładki, bo w czasie przymusowego pobytu w domu miło było popatrzeć na bezkres morza 😍 Książki nie zdążyłam przeczytać w czasie wspomnianej akcji. Początek wciągnął mnie na tyle, że postanowił książkę doczytać do końca już poza akcją.




wtorek, 26 maja 2020

Placki z rabarbarem

Z rabarbaru można korzystać od wczesnej wiosny do jesieni, ale mam wrażenie, że o tej porze roku smakuje najlepiej. Może dlatego że owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne placki z jabłkami. Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo lubię połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, ale tak, by słodycz nie była zbyt intensywna. Jeśli wolicie bardziej słodkiej potrawy, dosypcie większą ilość cukru.




Składniki (na 6 placków z patelni o średnicy 16 cm):

sobota, 23 maja 2020

Precle bawarskie

Precle bawarskie bardzo lubię, do tego stopnia, że - mam wrażenie - byłam kiedyś od nich uzależniona 😉 Teraz pójście na zakupy jest niemal świętem, więc postanowiłam upiec je u siebie. Moje nie mają tak intensywnego koloru jak te ze sklepu, ale wyszły równie pyszne 😋




Składniki (8 szt.):

"Kotka i Generał" Nino Haratischwili

Na czytanie w maju czasu mam bardzo mało, dlatego skorzystałam z akcji darmowych ebooków i audiobooków portalu CzytajPl i Woblink.pl. Dzięki temu w pierwszych dniach maja odsłuchałam "Kotkę i Generała" gruzińskiej pisarki Nino Haratischwili. Przyznaję, że po książkę sięgnęłam, bo czytałam wcześniej "Ósme życie (dla Brilki)"i byłam pod wrażeniem oraz za sprawą intrygującej okładki - zastanawiam się, czy kobieta po prawej i po lewej stronie to ta sama osoba 😉 




piątek, 22 maja 2020

Cukinia w panierce z serem

Cukinia w warzywniku puszcza na razie pierwsze liście, ale w warzywniaku można już kupić młode owoce. Ja je bardzo lubię, a od czasu gdy w pensjonacie w Brennej podano mi przepyszną panierowaną cukinię, przestałam rozbijać ją tłuczkiem i smażyć jak klasyczne schabowe. Grunt to właściwe doprawienie cukinii i do tego ulubiony sposób na panierkę. U mnie ostatnio wróciła do łąsk panierka z serem dojrzewającym nadająca niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Zapraszam 😊 Tak przygotowana cukinia może być elementem dania głównego lub przekąską.




Składniki:

niedziela, 17 maja 2020

Tarta serowa ze szparagami

Tarty wytrawne rzadko goszczą na moim stole. Zapasik szparagów (B. - dziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru.




Składniki (na formę o średnicy 26 cm):

sobota, 16 maja 2020

Szybkie bułki pszenne na śniadanie

Pewnego wieczoru zorientowałam się, że na następny dzień zabraknie pieczywa na śniadanie. Dzięki uprzejmości B. (dziękuję 😊) w lodówce mam zapasik drożdży, więc postanowiłam upiec szybkie bułki, które pamiętam z dzieciństwa. Nie są to tzw. bułki połówkowe, a bułki, w których uwydatniają się warstwy ze składania ciasta podczas formowania. Można je oczywiście uformować w klasyczne kulki, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia o ok. 2 minuty.




Składniki (na 8 bułek):

środa, 13 maja 2020

Ensaïmada

Ensaïmada to słodka drożdżówka z Majorki, Balearów lub innych hiszpańskich kolonii zwijana w kształcie ślimaka lub - jak się tłumaczy tradycyjnie wygląd tego wypieku - w kształcie turbanu Maura. Moja drożdżówka jest przekręconą wersją ensaimady, bo zamiast smalcu (kataloński saim, od którego być może pochodzi nazwa drożdżówki) użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy w tym tygodniu upiekłam wersję, w której ciasto listkuje się dzięki kilkukrotnemu składaniu jak w cieście francuskim. Pracy przy nim jest jednak o wiele mniej, więc się nie przerażajcie 😊 Bardzo polecam ten cudowny wypiek z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim środkiem.




Składniki:

wtorek, 5 maja 2020

Hummus ze szparagami

Ostatnio przygotowywane szparagi z sosem holenderskim okazały się dość twarde po odłamaniu główek i zostało dużo końcówek. Nigdy ich nie wyrzucam i zawsze przerabiam, dodając do gulaszu lub gotując z nich zupę-krem. Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam tę cudowną pastę.




Składniki:

niedziela, 3 maja 2020

Ciasto z rabarbarem i domową pianką budyniową

Maj to idealny czas na rabarbar. Kończą się zapasy owoców jesiennych, nie ma jeszcze truskawek, borówek i innych owoców jagodowych. Zostaje zatem rabarbar, który - systematycznie podlewany - wypuszcza kolejne liście z jadalnymi ogonkami liściowymi. Upiekłam już sporo ciast z rabarbarem. Najbardziej smakuje mi on ze słodkimi ciastami kruchymi, bo lubię na języku kontrast słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Ostatnio przypomniałam sobie weselne ciasta z lat 80-tych i 90-tych - z pianą z białek o konsystencji pianki. I za sprawą podrzuconego mi ostatnio rabarbaru (B. - dziękuję 😊) postanowiłam wrócić kulinarnie do tamtych czasów.




Składniki (na blachę o wymiarach (34 x 20) cm):

sobota, 2 maja 2020

"Cała przyjemność po mojej stronie" Natalii Sońskiej

Przez ostatnie 2 tygodnie korzystam z darmowych ebooków w akcji #PolećDalej portalu CzytajPL. Jedną z książek, które przeczytałam, jest "Cała przyjemność po mojej stronie", pierwszy tom serii Natalii Sońskiej pt. "Jagodowa miłość". Nie ukrywam, że książkę wybrałam za sprawą okładki.



Sos holenderski np. do szparagów

Ostatnio dostałam świeże szparagi i świeże jajka (B. - dziękuję 😀), więc postanowiłam przygotować szybką i smaczną klasykę. Przez wiele lat myślałam, że przygotowanie sosu holenderskiego jest bardzo trudne i unikałam go. Ale gdy zrobiłam pierwszy raz, przepadłam. Dziś zorientowałam się, że do tej pory nie opublikowałam przepisu, więc spieszę nadrobić ten brak. Wierzcie mi - warto przygotować go sobie od czasu do czasu 😊😋 Trzeba jednak pamiętać, że to sos, którego nie robi się na zapas. Zresztą nie ma takiej potrzeby, bo jest łatwy i szybki w wykonaniu.





Składniki (na 3-4 porcje):

piątek, 1 maja 2020

Szczawiowa zupa-krem z fasoli

Świat się zazielenił i na łąkach pojawił się szczaw. Można z niego przyrządzić klasyczną zupę szczawiową, a nadmiar schować do słoików. Może się przydać zimą. Warto sięgać po nasz sezonowy szczaw, bo jest łatwą do pozyskania bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Niekorzystne działanie szczawianów (obecnych też w herbacie, kakao, rabarbarze czy szpinaku) można zminimalizować np. dodatkiem śmietany (lub innych produktów bogatych w wapń). 




Składniki: