niedziela, 17 maja 2020

Tarta serowa ze szparagami

Tarty wytrawne rzadko goszczą na moim stole. Zapasik szparagów (B. - dziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru.




Składniki (na formę o średnicy 26 cm):

Ciasto
250 g mąki pszennej uniwersalnej
5 g soli
100 g masła
jajko
1-2 łyżki wody

Masa
200 g gorgonzoli
5 łyżek śmietany
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
kawałek chili
zielona część dymki
kilka szparagów


  1. Składniki ciasta wyrobić na gładką masę.
  2. Oddzielić 1/4 ciasta.
  3. Większą część ciasta rozwałkować na koło większe od średnicy formy.
  4. Zwinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy, formując ładny rant na ściankach formy.
  5. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem.
  6. Wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni (funkcja pieczenia góra?dół) i piec 12 minut.
  7. W czasie pieczenia spodu wypłukać szparagi (zdrewniałe części warto obrać ze skórki).
  8. Na patelni roztopić gorgonzolę ze śmietaną. Doprawić pieprzem ziołowym.
  9. Po wyłączeniu palnika dodać do masy serowej rozdrobnione chili i szczypiorek z dymki. Dokładnie wymieszać.
  10. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 mm.
  11. Na upieczony spód wyłożyć masę serową.
  12. Na masie ułożyć szparagi.
  13. Ciasto pokroić na paski szerokości ok. 2 cm.
  14. Paski ciasta poprzeplatać ze szparagami.
  15. Tartę wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
  16. Podawać lekko ostudzoną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.