Tarty wytrawne rzadko goszczą na moim stole. Zapasik szparagów (B. - dziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru.
Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
Ciasto
250 g mąki pszennej uniwersalnej
5 g soli
100 g masła
jajko
1-2 łyżki wody
Masa
200 g gorgonzoli
5 łyżek śmietany
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
kawałek chili
zielona część dymki
kilka szparagów
- Składniki ciasta wyrobić na gładką masę.
- Oddzielić 1/4 ciasta.
- Większą część ciasta rozwałkować na koło większe od średnicy formy.
- Zwinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy, formując ładny rant na ściankach formy.
- Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem.
- Wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni (funkcja pieczenia góra?dół) i piec 12 minut.
- W czasie pieczenia spodu wypłukać szparagi (zdrewniałe części warto obrać ze skórki).
- Na patelni roztopić gorgonzolę ze śmietaną. Doprawić pieprzem ziołowym.
- Po wyłączeniu palnika dodać do masy serowej rozdrobnione chili i szczypiorek z dymki. Dokładnie wymieszać.
- Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 mm.
- Na upieczony spód wyłożyć masę serową.
- Na masie ułożyć szparagi.
- Ciasto pokroić na paski szerokości ok. 2 cm.
- Paski ciasta poprzeplatać ze szparagami.
- Tartę wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Podawać lekko ostudzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.