czwartek, 28 lutego 2019

Placki z jabłkami

Placki z jabłkiem nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy mama smażyła nam je zwykle na piątkowy obiad. Szybkie, słodkie i pyszne. Zawsze wybierałam te najmniej kształtne. Im bardziej dziwny kształt, tym bardziej mnie kusiły 😊




Składniki (na 12 placków):

200 g mąki pszennej
szczypta soli
łyżka cukru
100 ml wody
100 ml mleka
2 jajka
łyżka spirytusu (żeby placki nie wchłaniały tłuszczu podczas smażenia)
duże jabłko albo dwa małe
olej

  1. Mąkę wymieszać z solą, jajkami i cukrem.
  2. Dodać wodę i mleko. Wymieszać.
  3. Jabłko pokroić w plastry i dodać do masy.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans.
  5. Dolać spirytus i jeszcze raz wymieszać.
  6. Wykładać masę łyżką na rozgrzany tłuszcz i od razu formować okrągły kształt masy. Smażyć po obu stronach na złoty kolor. Najlepiej od razu wlać sporą ilość oleju. Jeśli dolewać będziecie olej w trakcie smażenia placków, trzeba go dobrze rozgrzać, bo inaczej placki będą go wchłaniać.
  7. Placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.




Karnawałowe słodkości



2 komentarze:

  1. Uwielbiam, każdy przepis dotyczący placków z jabłkami ; ) Kolejny do kolekcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To niesamowite, że kolekcjonujesz takie przepisy :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.