Placki z jabłkiem nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy mama smażyła nam je zwykle na piątkowy obiad. Szybkie, słodkie i pyszne. Zawsze wybierałam te najmniej kształtne. Im bardziej dziwny kształt, tym bardziej mnie kusiły 😊
Składniki (na 12 placków):
200 g mąki pszennej
szczypta soli
łyżka cukru
100 ml wody
100 ml mleka
2 jajka
łyżka spirytusu (żeby placki nie wchłaniały tłuszczu podczas smażenia)
duże jabłko albo dwa małe
olej
- Mąkę wymieszać z solą, jajkami i cukrem.
- Dodać wodę i mleko. Wymieszać.
- Jabłko pokroić w plastry i dodać do masy.
- Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans.
- Dolać spirytus i jeszcze raz wymieszać.
- Wykładać masę łyżką na rozgrzany tłuszcz i od razu formować okrągły kształt masy. Smażyć po obu stronach na złoty kolor. Najlepiej od razu wlać sporą ilość oleju. Jeśli dolewać będziecie olej w trakcie smażenia placków, trzeba go dobrze rozgrzać, bo inaczej placki będą go wchłaniać.
- Placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
Uwielbiam, każdy przepis dotyczący placków z jabłkami ; ) Kolejny do kolekcji
OdpowiedzUsuńTo niesamowite, że kolekcjonujesz takie przepisy :)
Usuń