W pierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych. Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek.
Składniki:
430 g mąki orkiszowej typ 630
70 g mąki orkiszowej typu 1850
100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny)
350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty)
Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków.
- W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem.
- Dolać wodę z ogórków kiszonych i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli wody macie mniej, można dolać wodę.
- Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.
- Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
- Włączyć piekarnik na 210 stopni C. z funkcją pieczenia góra/dół i od razu włożyć do niego chleb.
- Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze godzinę. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk.
- Chleb wyłożyć na kratkę, by ostygł.
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam i do mnie :)
www.natalia-i-jej-świat.pl
dziękuję :)
UsuńMożna zrobić taki chleb tylko z mąki orkiszowej typ 2000? A może lepiej wymieszać mąkę orkiszową z pszenną?
OdpowiedzUsuńTen ogórkowy kwas w chlebie zastępuję wodę, więc moim zdaniem nie ma znaczenia, jakiej mąki się używa. Jeśli piecze Pani chleby na mące razowej i Pani smakują, to i ten ogórkowy chleb się sprawdzi.
UsuńWygląda wspaniale? A smak? D czego porównać? Bo mam nadzieję, ze jednak nie aż tak ogórkowy
OdpowiedzUsuńW smaku i zapachu - kanapka z ogórkiem kiszonym, ale nie tak intensywnie ogórkowa, jak w sytuacji, gdy położymy plasterek ogórka na chlebie
Usuń